Coleslaw

Coleslaw. Bijgerecht.

Coleslaw

Een coleslaw waar je ‘u’ tegen zegt. Voor mijn verjaardag had ik van goede vrienden een luxe kistje met vijf flesjes edik van Marga Vugs gekregen. Het eerste flesje dat opengaat is de appeledik, en die is me toch lekker. Stap één van de saladedressing is mayo mengen met edik. En toen ik dat proefde, besloot ik direct er verder zo min mogelijk aan toe te voegen. Goed is goed.

Edik kende ik van de kruiswoordpuzzels, als een ander woord voor azijn. Maar in culiland gaat het er nauwkeuriger aan toe dan bij Sanders en Denksport. Edik is namelijk minder zuur dan azijn, waardoor ze ook niet zomaar inwisselbaar zijn. Als je bijvoorbeeld suiker toevoegt aan een dressing met azijn, kan het zomaar zo zijn dat je diezelfde dressing met edik te zoet vindt. Let ook op als je zoete ingrediënten gebruikt.

Tip: bij coleslaw vind ik het erg belangrijk dat de dressing zuur genoeg is. Als je ‘m even laat staan na het mengen van de salade en de dressing, wordt het een tikje zoeter. Maak de dressing goed zuur op smaak en meng dan een halve theelepel met een eetlepel salade om te proeven. Liefst even aan elkaar laten wennen van tevoren.
Als je de dressing te zuur vindt, doe er dan voorzichtige hoeveelheden suiker bij totdat je hem wel lekker vindt. Per kwart theelepel ofzo.

Ingrediënten

(bijgerecht circa 4 personen)

dressing

 • 3 eetlepels mayonaise
 • 3 eetlepels appelazijn of 4 eetlepels appeledik
 • 3 eetlepels melk
 • 0,5 theelepel gemalen mosterdzaad*
 • snuf zout en witte peper naar smaak

*zelf mosterdzaad kort verhitten totdat je het ruikt en dan fijn malen, kan natuurlijk ook.

salade

 • 300 gram witte kool
 • 150 gram wortel
 • 0,5 appel: stevig en fris-zoet, zoals Jonagold
 • handje sultana rozijnen
 • peterselie

Coleslaw maken

 1. Meng de ingrediënten voor de dressing, op één eetlepel azijn of edik na. Proef. Voeg die laatste eetlepels toe als het nog wat zuurder mag voor jouw smaak.
 2. Rasp de kool en wortel zo grof of fijn als je wilt. Schil de appel niet, maar verwijder wel het klokhuis. Snijd de appel in kleine blokjes. Verwerk de appel als laatste, zodat deze niet de kans krijgt bruin te worden!
 3. Meng kool, wortel, appel en rozijnen. Schep er de dressing doorheen. Laat een uurtje staan (koel en afgedekt). Vlak voor het serveren scheur je er nog wat peterselieblad overheen.

Coleslaw van tevoren maken

Je kunt deze salade ook een dag voor gebruik maken. In dat geval voeg je de appel vlak voor het serveren toe.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>