Gemarineerde courgettes met mozzarella

Gemarineerde courgette met mozzarella

Gemarineerde courgette met mozzarella

Een beetje zomerzon na al die gure, koude herfst- en wintermaanden. Dat was wat ik nodig had. Ook al druist het tegen mijn gewoonten in. Mezze it wil be. Op naar de groenteboer voor courgette en citroen.

In principe omarm ik de winter even liefdevol als de andere seizoenen. Juist die afwisseling van het weer in ons klimaat – en daarmee het eten op mijn bord – doet mij leven en eten.
Maar de winter heeft een belangrijk bijkomend nadeel: mensen hebben een gebrek aan zonlicht. De een heeft er relatief weinig last van. Daar behoor ik gelukkig toe. Maar anderen valt het zwaar. Zij verlangen luidruchtig naar de lente, ook al is de winter nog maar een maand oud. Erfenis van de herfst die er ook al aan vooraf ging waarschijnlijk.

Maar goed, ik had me wat laten meevoeren. Is ook niet erg voor een keertje. De citroen is wat zuurder, dat is mijn ‘straf’. Maar eerlijk gezegd hebben we er gewoon van genoten.

De knoflook-citroenolie geeft een lichtere smaak dan verwacht, maar dat mag de pret absoluut niet drukken. De structuur van de gegrilde courgettes en mozzarella past prima bij het knapperige brood (suggestie bij het recept). Door die combinatie was dit gerecht helemaal af. Al had zomers weer wel een extra dimensie aan het geheel gegeven.

Dit heb je nodig

(2 personen of onderdeel van mezze/tapas)

  • 4 middelgrote courgettes (ongeveer 500 gram)
  • 5 eetlepels extra vergine olijf- of koolzaadolie
  • 1 grote teen knoflook, in heel dunnen plakjes
  • fijngeraspte schil van 1 citroen, plus wat sap
  • handje munt of basilicum, in grote stukken
  • 1 bol buffelmozzarella (ongeveer 125 gram) of andere milde, zachte kaas, in plakjes of gescheurd
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Zo maak je het

  1. Snij de uiteinden van de courgettes en snij ze dan in de lengte in plakjes van 1-2 millimeter dik (ik heb mijn net te grote courgette eerst in de breedte gehalveerd. Doe ze in een kom met 2 eetlepels olie. Gebruik een kwastje om de courgetterepen in te smeren met de olie.
  2. Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag op vrij hoog vuur. Bak hierin de courgettes, in gedeelten, tot ze zacht en goudkleurig zijn. Dat duurt ongeveer 2 minuten aan elke kant. Leg ze in een ondiepe schaal.
  3. Haal de koekenpan van het vuur en laat deze wat afkoelen. Voeg de overige 3 eetlepels olie toe, de knoflook en de citroenschil. Verwarm dit een paar minuten zachtjes – de achtergebleven hitte in de pan kan al genoeg zijn –  want je wilt alleen maar de scherpte uit de rauwe knoflook halen en de olie de smaken van knoflook en citroen geven.
  4. Schenk de olie over de courgettes. Voeg zout en peper toe, knijp er wat citroensap overheen en strooi er de munt of basilicum over. Schep door elkaar, dek af en laat 1 uur op kamertemperatuur op smaak komen.
  5. Verdeel de mozzarella erover en diep op met goed brood of, nog beter, warm platboord (een ander recept uit het kookboek Veg!).

Bron
Gemarineerde courgettes met mozzarella uit Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

3 thoughts on “Gemarineerde courgettes met mozzarella”

  1. Leuk om te horen! En heel herkenbaar. Ik heb zelf geen groentetuin, maar sommige familieleden en collega’s weten bijna niet meer wat ze met de courgettes moeten doen na het oogsten. Een goede reden om flink wat lekkere en gemakkelijke recepten met courgette te bedenken :)

  2. Oh wat een heerlijk recept! Die knoflook-citroenolie lijkt me zalig. Dit gerecht ga ik komende zomer maken als ik weer met tassen vol courgette van de tuin naar fiets.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>