Indiase rijst met groenten en noten

Soms raakt een recept een tijdje uit het oog. Maar dat gevoel dat ik heb als ik er weer aan denkt, daar word ik erg blij van. Het ene gerecht staat dan binnen de kortste keren weer op het menu. Het andere heeft op de één of andere rare manier de neiging weer naar de achtergrond te raken. Dit is er eentje uit die laatste categorie. En dat terwijl het zo lekker en mooi is. Wellicht dat het helpt als ik ‘m op mijn blog zet.

Indiase rijst met groenten en noten

Indiase rijst met groenten en noten

Je kunt deze gevulde rijst als vegetarisch gerecht eten. Eventueel met een licht soepje vooraf. Maar meestal geef ik er gekruide kipblokjes bij.

Ingrediënten

(6 personen bijgerecht / 4 personen hoofdgerecht)

  • 100 gram cashewnoten
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 200-250 gram winterwortel, grof geraspt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 theelepels karwijzaad*
  • 2 theelepels korianderzaad*
  • 1 theelepel kurkuma, gemalen
  • 350 gram rijst
  • 750 milliliter bouillon (groente of kip)
  • 150 gram bladspinazie
  • 3 tomaten, ontveld en vruchtvlees in kleine blokjes

*Je kunt de zaden zelf roosteren en fijn malen of poeder gebruiken. Wie poeder neemt slaat stap 2 over en gebruikt steeds iets minder dan 1 theelepel. Voordeel van zelf roosteren is dat je het wat grover kunt laten. Dat vind ik extra lekker.

Indiase rijst maken

  1. Rooster de cashewnoten in een kleine koekenpan zonder boter of olie. De cashewnoten zijn klaar als ze her en der donkere plekken krijgen. Schud ze regelmatig om. Doe de cashewnoten over op een bord, strooi er wat zout overheen. Zet opzij.
  2. Verhit daarna het korianderzaad zonder vet in het koekenpannetje. Rooster op laag vuur. Het zaad is goed geroosterd als je het begint te ruiken. Doe het korianderzaad over in een vijzel. Doe vervolgens hetzelfde met het karwijzaad. Maal de zaden zo grof of fijn als je zelf lekker vindt.
  3. Verhit de olie in een grotere koekenpan of hapjespan. Bak de ui en de wortel totdat de ui glazig ziet. Voeg knoflook toe en roer. Voeg karwijzaad, korianderzaad en kurkuma toe. Bak 1 minuut mee. Voeg rijst toe en roer. Bak 2 minuten mee. Voeg 600 milliliter bouillon toe. De overige bouillon houd je achter de hand voor als de rijst straks niet gaar genoeg is. Doe een deksel op de pan en laat op laag vuur 8 tot 10 minuten pruttelen. Proef of de rijst gaar is. Zo niet, voeg dan steeds kleine beetjes bouillon toe totdat de rijst gaar is.
  4. Voeg bladspinazie toe aan de rijst en roer door. Laat 3 minuten meegaren. Voeg tomatenblokjes en tweederde van de cashewnoten toe. Warm 1 tot 2 minuten door.
  5. Schep de Indiase rijst op borden of in kommetjes. Verdeel er de overige cashewnoten overheen.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>