Recept Guacamole

Guacamole

Guacamole. Goddelijk spul. Nu kan ik die groene crème sowieso al moeilijk weerstaan – geef me wat tortillachips en mij hoor je niet meer – maar nu ik zwanger ben…

Recept Guacamole

Guacamole

Je weet wat ze zeggen over zwangere vrouwen. Althans één van die ontelbare dingen die worden beweerd over mij en mijn tijdelijke zielsverwanten. Ze kunnen trek hebben in de meest bijzondere dingen en smaakcombinaties. Aparte combinaties, daar heb ik niet zo’n last van. Maar ineens ongelooflijk veel trek krijgen in een specifiek product, des te meer.

En – halleluja – alleen in het begin van de zwangerschap was het wat zorgwekkend. Ben & Jerry’s ijs. Echt, soms ging ik naar een supermarkt in het dorp verderop omdat ze daar wel een grote beker Chunkey Monkey verkopen. Mijn driejarige zoon doet graag mee boodschappen. En zelfs hij riep ‘jippie, apenijs’ als we naar de blauwe supermarkt gingen in plaats van de gele. Dat geeft te denken.

Maar ineens was dat over. Toen kwamen fruit en noten, afgewisseld met enorm sterke groentecravings. Soms een paar dagen heel intens, soms intense momenten gedurende een week of wat. Ananas, en dan vooral dit recept met stroop en limoen. Aardbeien, gewoon, zoals ze zijn. Courgettes uit Veg, gemarineerd in citroen en geserveerd met mozzarella (yes, eten we morgen weer). Bietenhummus – ook uit Veg. Appel en bleekselderij – vandaar ook de liters en liters fris appelsap. En je wilt niet weten hoe graag ik een stel van die wilde perziken in een fles rode wijn wil laten marineren. Maar dat is natuurlijk voor later. Maar dan wel erg snel.

Of hazelnoten. Ik ben zelfs eens in een opwelling gestopt bij een benzinestation, op weg naar m’n werk, rond een uurtje of zeven, om een chocoladereep met hele hazelnoten te kopen. Ik betrapte mezelf erop dat ik mijn duim over de onderkant van de reep liet schuiven om te checken of er genoeg bobbels in zaten. Ik zag die blikken naar mijn bolle buik wel. Maar mooi dat ze het mis hadden; die chocolade kon me gestolen worden.

Ik zal stoppen voordat ik helemaal los ga. Kun je je voorstellen hoe ik bij de groenteman sta? En elke keer weer die vraag: zijn ze nu lekker, of moet ik ze nog een paar dagen laten liggen? Ik hoop dat ik daar nog naar binnen durf als die hormonenstorm eenmaal voorbij is.

Ingrediënten Guacamole

(4 personen – 3 als er een zwangere met trek mee-eet)

  • 1 middelgrote rijpe maar stevige tomaat
  • 1 halve ui, gesnipperd
  • 2 avocado’s
  • enkele takjes koriander
  • zout en peper, naar smaak
  • 2 theelepels limoensap (optioneel)
  • snuf komijnzaadpoeder (optioneel)

Guacamole maken

  1. Snipper de ui erg fijn. Halveer de tomaat en verwijder het vocht en de zaadjes. Snijd ook de tomaat in fijne blokjes.
  2. Schil de avocado’s of lepel ze leeg. Pureer het vruchtvlees met een staafmixer of keukenmachine. Als je die niet hebt of als je het liever wat grover hebt, prak je het vruchtvlees met een vork. Pluk de blaadjes van de koriander en scheur ze in kleinere stukken. Meng alle ingrediënten door de avocadocrème. Proef en breng zo nodig verder op smaak.
Tip

Lekker als dip voor tortillachips of bij een bordje Mexicaans eten.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Guacamole”

  1. Lekker idee om guacamole zo te presenteren! Ik krijg er ook nooit genoeg van. Grappig, die ijscravings. Mijn zus, ook hoogzwanger, hield nooit van ijs. En nu wil ze ineens niets anders :) Hopelijk gaat het goed met de zwangerschap, wanneer ben jij uitgerekend?

    1. Thanks, Lies!

      Grappig genoeg ben ik ook nooit zo van het ijs geweest. Maar volgens mij is dit nu wel definitief veranderd :)
      Leuk, je wordt tante! Ik ben eind juni uitgerekend en zo te lezen zit je zus niet ver van mijn datum af. Krijgen we allebei een mooie zomer dit jaar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>