Ricottataartjes uit de oven

Stel, je hebt zelf ricotta gemaakt en bent de trotse bezitter van een grammetje of 600 heerlijke, zacht-smeuïge kaas. Wat ga je daar dan mee doen?

Recepten te over natuurlijk. Maar vaak speelt ricotta een bijrol als het gaat om smaak. Het zorgt voor een lekker softe structuur van een gerecht, maar andere ingrediënten gaan er met je smaakpapillen vandoor.

Om je ricotta de hoofdrol te geven en eens goed te proeven wat je hebt gemaakt, zijn deze eenpersoons oventaartjes perfect. Serveer met een simpele pasta.

Wij aten penne all’arrabbiata, een tomatensaus met ui, knoflook en peperonico. Zonder Parmezaanse kaas.
De ricotta voor het taartje hield ik naturel. Er gingen enkel kruiden overheen: paprikapoeder, tijm, oregano en salie. Flink wat peper en wat fijn zout.

Dit heb je nodig
(per persoon)

  • 125 gram ricotta (recept home made ricotta)
  • kruiden naar smaak -zie ‘Variatie-inspiratie’ hieronder
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Neem een timbaaltje of een rond bakje/kopje met een doorsnede van een centimeter of 5 à 6. Bekleed het vormpje met huishoudfolie. Zorg ervoor dat er nog genoeg folie buiten het vormpje zit. Het is de bedoeling dat je de ricotta er straks uit werkt met behulp van die folie.
  3. Schep de ricotta erin en druk stevig aan. De ricotta hoeft de vorm niet helemaal te vullen; ga van het gewicht uit.
  4. Keer het vormpje om boven een ingevette ovenschaal. Als het er niet vanzelf uit schuift, trek je zelf langzaamaan aan het folie totdat het eruit komt. Verwijder de folie.
  5. Strooi de kruiden over het taartje.
  6. Zet een minuut of 10 in de voorverwarmde oven. Het taartje hoeft enkel helemaal warm te worden.

Variatie-inspiratie

  • Stem de kruiden die je gebruikt in of op het ricottataartje af op de pasta.
  • Als je je kaasje eenmaal kent, kun je er natuurlijk ook iets door mengen: Parmezaanse kaas, stukjes zongedroogde tomaat, kruiden, zaden en pitten…
  • Wellicht denk je niet meteen aan nootmuskaat. Maar een mespunt per taartje misstaat absoluut niet.

Bron
Eigen recept missFromage

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Ricottataartjes uit de oven”

  1. Ik wil je hierbij graag laten weten dat ik je foodblog heb opgenomen in onze foodblog-feed verzameling: ChefinaBox.collected.info. Een realtime overzicht van alle artikelen van alle Nederlandse foodblogs plus een aantal van de leukste Engelstalige. Voor iedereen die net zo van Foodblogs houdt als wij!

    Als je het een fijne pagina vindt zouden we het leuk vinden als je een linkje op je blog plaatst!

    Groetjes en blijf bloggen!

    Steven van Chef in a Box

    1. Hallo Steven,

      Bedankt voor je bericht. Ik wil je laten weten dat ik het niet goed vind dat anderen mijn complete berichten (tekst/recept/foto’s/links) overnemen en publiceren. Ook niet met bronvermelding. Een korte aankondiging en dan doorlinken naar mijn blog, naar het bericht waar het om gaat, vind ik wel kunnen.
      Ik heb je zojuist een e-mail gestuurd met nadere toelichting. Ik hoop dat je hier snel op kunt reageren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>