Rode rijst

Rode rijst is een lekker bijgerecht bij bepaalde gerechten uit Griekenland, de Balkan of een Mexicaans getint bordje. Wij eten het regelmatig bij ćevapčići , burrito’s, chili con carne of picadillo.

Geen culinair gedoe, maar snel gemaksvoer. En als je ‘m genoeg vult, telt het best een keer als avondeten. Een alternatief voor pakjes en zakjes of de snackbar. Ideaal voor op een drukke of futloze dag.

Rode rijst

Rode rijst

De ingrediënten hebben veel mensen meestal wel in huis. De basisingrediënten in elk geval wel en een blikje peulvruchten of twee, staan er ook altijd wel in de voorraadkast? Halve paprika’s, overgebleven stengels bleekselderij of lente-ui, een eenzame tomaat – het kan er allemaal bij.

En als je de tijd en energie kunt vinden om nog even naar de slager te gaan voor gehakt(ballen) of een burger, loont dat zeker de moeite. Want de maaltijdvariant is toch echt beter met gekruid gehakt in welke vorm dan ook, dan zonder.

Ingrediënten

(4 personen)

  • flinke  scheut olie
  • 1 ui, in grove snippers
  • 250 gram snelkookrijst
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd of geperst
  • 500 milliliter bouillon
  • 1 potje tomatenpuree
  • snuf komijnpoeder, zout en/of peper, naar smaak

Rode rijst maken

  1. Verhit de bouillon en voeg de tomatenpuree toe.
  2. Verhit de olie in een koekenpan. Bak de ui totdat deze glazig is.
  3. Voeg de ongekookte rijst toe. Bak totdat de korrels lichtbruin zien. Voeg knoflook toe. Bak kort mee.
  4. Voeg de bouillon toe. Roer. Plaats een deksel op de pan. Laat een kwartiertje pruttelen en stomen op zeer laag vuur. Proef of de rijst gaar is. Zo niet, voeg dan nog een beetje water of bouillon toe totdat het wel het geval is.
  5. Breng op smaak met komijnpoeder, zout en/of peper.
Inspiratie voor extra vulling voor rode rijst

Extra vulling toevoegen werkt op twee manieren.

1: in kleine blokjes gesneden is het ongeveer tegelijk klaar met  de gesnipperde ui in het basisrecept. Denk aan:

  • blokjes paprika
  • stukjes lente-ui
  • rode peper
  • bleekselderij

2: het ingrediënt hoeft alleen maar warm te worden om lekker en gaar te zijn. Toevoegen vlak voor het einde van de kooktijd is voldoende. Denk aan:

  • maïskorrels
  • peulvruchten uit blik
  • (diepvries)erwtjes
  • blokjes tomaat (zaadlijsten even verwijderen)
  • chilivlokken
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>