Rodekool met appel

Rodekool mag vrij zoet en kruidig zijn. Dat matcht namelijk ontzettend goed met hachee of ander stoofvlees. Als ik rodekool op het menu zet, is dat meestal naast hachee, sukadelapjes of gehaktballen. Aardappelpuree erbij is vaste prik. Als je zo’n trio from scratch bereidt ben je wel even bezig, maar het is de moeite waard. Wie zegt dat old skool aardappel, vlees en groente niet culinair kan zijn…?

Rodekool met appel en kaneel.

Rodekool met appel en kaneel

Je kunt rodekool ook prima invriezen. Ik zou een portie in een bakje doen voordat de appel erbij gaat. Want die vrucht verandert na het invriezen-ontdooien-opwarmen al snel in een zielig hoopje ellende. Kies bij voorkeur voor een grote goudrenet en snijd er niet te grote blokjes van.

Ingrediënten

(3-4 personen)

 • 0,5 rodekool (ongeveer 600 gram)
 • 20 gram /2 eetlepels boter
 • 3 eetlepels balsamicoazijn
 • sap van 1 sinaasappel
 • flinke snuf zout
 • 1,5 eetlepel bruine basterdsuiker (0,5 + 1 eetlepel)
 • 1 plak ontbijtkoek, verkruimeld
 • 1 eetlepel (appel)stroop
 • 1/4 theelepel kaneel
 • half kopje water (zo nodig nog een half kopje)
 • 1 goudrenet

Je kunt het gerecht eventueel nog op smaak brengen met extra kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder en gemalen peper. Een echte zoetekauw doet er nog stroop of basterdsuiker bij. Doe dat vlak voordat je de appelblokjes toevoegt. Als de appel gaar is, moet je niet te veel meer roeren.

Rodekool met appel maken

 1. Snijd de halve rode kool in de lengte doormidden, zodat je twee kwarten hebt. Snijd de stronk eraf. Snijd elk kwart weer in de lengte doormidden en snijd er vervolgens dunne plakjes van.
 2. Verhit de boter in een hapjespan (of pan met dikke bodem). Doe de rodekool in de pan en roerbak 2 minuten. Voeg balsamicoazijn, sinaasappelsap, zout en 0,5 eetlepel bruine basterdsuiker toe. Roer goed door en plaats een deksel op de pan. Zet de pan een uur op laag vuur op het kleinste pitje. Roer af en toe en controleer of het niet aanbakt. Voeg eventueel een eetlepel water toe als al het vocht eerder verdwenen is.
 3. Voeg ontbijtkoek, stroop, 1 eetlepel bruine basterdsuiker en een half kopje water toe. Roer. Voeg nog een beetje water toe. Laat het gerecht weer sudderen op laag vuur, nu voor 10 minuten. Breng eventueel op smaak met extra kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder en gemalen peper.
 4. Schil de appel en snijd hem in kleine blokjes. Voeg de appelblokjes toe aan de rode kool. Laat de appelblokjes garen. De rodekool met appel is klaar als de appelblokjes helemaal zacht en warm zijn geworden. Dit duurt ongeveer 4 minuten.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

5 thoughts on “Rodekool met appel”

 1. Ja, altijd naast de hachee en puree. Ik maak het ook wel eens in de snelkookpan, binnen 10 minuten klaar. Anders staat dat ding ook maar ongebruikt te wezen.

 2. Klinkt héél lekker, ik heb echt zin om dit vanavond te maken! Alleen wat moet ik dan met de rest van de ontbijtkoek, ik hou er echt niet van :( Misschien invriezen voor de volgende keer rode kool dan maar…

  1. Je kunt de ontbijtkoek ook weglaten en je lekker uitleven met de kruiden. Het heeft wel effect op de structuur.
   Of invriezen. Dat heb ik nooit gedaan, maar dat zal wel kunnen toch, als je het voor een stoofpotje of nogmaals rodekool gebruikt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>