Schiacciata

Deze Italiaanse schiacciata is een brood voor beginners. Precies wat ik nodig heb.

Op zondag waren we uitgenodigd voor een etentje bij vrienden. Een goede reden om op zaterdagavond de schiacciata te bakken. Samen met mijn vriend. Hoe romantisch.

Maar bij de tweede rijs ging het mis; het deeg kwam maar half omhoog. Toch gebakken, met als resultaat dat we om middernacht een hele schiacciata hebben gegeten. De ochtend erna zouden we de perfecte schiacciata maken.
Niet dus. Deze tweede was voor een derde omhoog gekomen.

Gelukkig kon Wilma, van de blog Kookgek Wilma en bron van dit brood, me nog wat tips geven. Ja, ik had bloem uit de super gehaald. Dat bleek de grootste fout; ga daarvoor naar de molen of naar een goede bakker.

Dit heb je nodig

 • 350 gram bloem (van de molen of van de bakker, niet uit de supermarkt)
 • 210 gram water
 • 5 gram gist (gedroogd)
 • 7 gram zout
 • 6 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels rozemarijn  (ik gebruikte een flinke theelepel gedroogde rozemarijn)
 • Grof zeezout, naar smaak

Zo maak je het   

 1. Doe meel, water, gist en 4 eetlepels olie in de keukenmachine*. Roer de ingrediënten wat door elkaar. Laat 10 minuten kneden. Voeg halverwege het zout toe.
 2. Doe het deeg in een ingevette kom. Dek af met plastic folie en zet weg op een warme plek. Laat het deeg 1 uur rijzen. Het is de bedoeling dat het in volume is verdubbeld.
 3. Bestuif het aanrecht met wat bloem en kneed het deeg zeer kort door. Rol er met een deegroller een rechthoek van, ongeveer 30 x 20 centimeter. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het deeg erop. Giet er een eetlepel olijfolie over en smeer dit uit. Dek af met ingevet huishoudfolie. Laat het deeg 20 minuten rijzen op een warme plek.
 4. Giet de laatste eetlepel olijfolie over het deeg. Prik er gaatjes in met een vork. Strooi zout en rozemarijn over het deeg. Laat het deeg 15 minuten rijzen op een warme plek.
 5. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak het brood in 30 minuten lichtbruin. Laat afkoelen op een rooster. Serveer lauwwarm.

*Als je geen keukenmachine hebt, kneed je zelf. Ook dan het zou pas halverwege toevoegen!

Bron
Schiacciata van Kookgek Wilma

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

4 thoughts on “Schiacciata”

 1. Leuk dat je het zo bent blijven proberen. Ik bak al jaren brood en gebruik altijd bloem uit de supermarkt, zelfs de Euroshopper bloem werkt hartstikke goed. Kijk maar eens op mijn blog als je zin hebt om te zien wat ik allemaal met deze supergoedkope bloem gemaakt heb!

  1. Weer een ander geluid :) Ik heb deze derde keer drie dingen anders gedaan: andere bloem, langer kneden voor eerste rijs en minder kneden tussendoor. Ik kom een paar keer per week bij de bakker, dus daar bloem halen is geen probleem. Maar als het een keer ‘tegenzit’ kan ik altijd kijken of ik het aandurf.
   En nu heb ik de smaak te pakken, dus zeker weten dat ik eens goed tussen je broodrecepten ga kijken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>