Spruitjes met gorgonzola op 3 manieren

Spruitjes zijn aan een comeback bezig. Ze worden gewokt, gestampt, gegrild en in de oven geschoven. Ik heb spruitjes zelfs per blaadje gefrituurd voorbij zien komen. Mooi zo. Dat geleuter over hoe ongeliefd ze zijn, was ik hartstikke beu. Alsof de meeste spruitjes nog dat bittertje hebben waardoor ze die naam hebben gekregen.

In dit recept ga ik weer even back to basic: ik kook de spruitjes in water met zout. Ja, echt. Live life dangerously. Sufkoken is voor mij een stap te ver; ik heb ze het liefst beetgaar. Met een handjevol ingrediënten maak je er vervolgens een bijgerecht, voorgerecht of hoofdgerecht van.

Spruitjes met gorgonzola en gnocchi.

Spruitjes met gorgonzola en gnocchi.

Bijgerecht
Met een simpele gorgonzolasaus en eventueel walnoot maak je van gekookte spruitjes een verrukkelijk bijgerecht.

Voorgerecht
Voor een vegetarisch voorgerecht, hoef je enkel gnocchi toe te voegen en 100 tot 150 gram gorgonzola en een paar eetlepels melk meer te nemen dan voor het bijgerecht. Kook dan 500 gram aardappelgnocchi voor 4 tot 5 personen. Serveer het gemengd.
Je kunt ook zelf gnocchi maken.

Hoofdgerecht
Bak een goede biefstuk of varkenshaas bij de voorgerecht-versie. De varkenshaas kun je ook nog eerst inpakken in bacon, als je wilt. Houd je niet zo van gnocchi? Geef er dan hasselback potatoes bij. 1 aardappel per persoon is voldoende voor de gemiddelde eter.

Ingrediënten

(bijgerecht, 4 personen)

  • 500 gram spruitjes
  • 200 gram gorgonzola, in blokjes
  • 50 milliliter melk
  • handje walnoten, grof gehakt

Spruitjes met gorgonzola maken

  1. Kook de spruitjes beetgaar.
  2. Verwarm ondertussen de melk. Laat de blokjes gorgonzola in de melk smelten zonder de melk te laten koken.
  3. Giet de spruitjes af. Meng de gorgonzolasaus door de spruitjes. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Voeg de walnoten toe en laat ze even warm worden.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Spruitjes met gorgonzola op 3 manieren”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>