Witlofsalade

Een winterse witlofsalade, lekker knapperig. Bereid je maar voor op veel smaak. De wat bittere witlof wordt gecombineerd met zoet en zuur fruit, frisse bleekselderij en radijs plus een sausje op basis van gorgonzola. En die geroosterde walnoten gaan daar dus heel erg goed bij.

Witlofsalade

Witlofsalade

Deze salade maakte ik tijdens een familiediner voor 14 personen, en ik heb mijn zussen plechtig moeten beloven dat dit recept als eerste op mijn blog zou komen. Die keer maakte ik deze salade trouwens met amandelen in plaats van walnoten, omdat twee eters helaas niet goed tegen walnoot kunnen. Amandel is ook lekker, maar walnoot vind ik persoonlijk beter.

Nog even over de rode druiven; neem druiven zonder pitjes. Soms heb je hele grote exemplaren, soms kleine, maar wat je ook koopt, snijd ze altijd doormidden. Het eet heel anders dan als je ze heel laat. En wijs je tafelgenoten erop dat het druiven zijn. Mijn druiven waren zo donker dat een paar gasten dachten dat het zwarte olijven waren.

Ingrediënten

(4 personen)

  • 3 stronken witlof
  • 2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
  • 8 radijsjes, in plakjes
  • 1 groene, zure appel (granny smith)
  • 1 rode, zoetzure appel
  • trosje rode druiven, gehalveerd
  • 75 gram walnoten, grof gehakt
  • blad van enkele takjes peterselie, fijngehakt

dressing

  • 125-150 gram gorgonzola dolce (of andere blauwschimmelkaas)
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 theelepel mosterd
  • 3 eetlepels goede olijfolie, meer naar smaak
  • 1 eetlepel water, meer naar smaak
  • versgemalen zwarte peper

Witlofsalade maken

  1. Snijd de witlof in de lengte doormidden en snijd vervolgens elke helft weer in de lengte doormidden. Snijd de witlof vervolgens in dunne reepjes. Snijd beide appels (ongeschild) in dunne reepjes of kleine blokjes. Meng de groenten en het fruit in een schaal.
  2. Rooster de walnoot in een droge koekenpan. Laat afkoelen op een bord. Meng de helft door de salade en gebruik de andere helft om straks over de salade te strooien.
  3. De dressing maak je als volgt. Prak de gorgonzola fijn met de wijnazijn en mosterd. Voeg de olijfolie toe en prak en meng totdat alle olie is opgenomen en er geen klontjes kaas meer in zitten. Doe vervolgens hetzelfde met de eetlepel water. Het hoort een wat dikkere dressing te zijn, maar als de dressing niet vloeibaar genoeg is om goed te verdelen, voeg je een eetlepel olie toe. Meng die weer grondig door de dressing. Als de dressing nog steeds niet vloeibaar genoeg is naar je smaak, voeg je een eetlepel water toe die je er mooi doorheen mengt.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>