Zelf appelmoes maken

De beste appel voor appelmoes is de Goudrenet. Deze appel is zoet genoeg om er geen ladingen suiker aan toe te voegen. Ik gebruik 100 gram suiker voor een kilo appels.

Appelmoes zelf maken.

Zelfgemaakte appelmoes

Om het zoete van de appel en de suiker wat op te frissen, is dat citroensap echt een uitkomst. Wie wel van ‘een zuurtje’ houdt, kan er wat meer aan toevoegen.

Wij aten de zelfgemaakte appelmoes bij grootmoeders sukadelapjes, friet en zelfgemaakte mayonaise. De sperzieboontjes die erbij gepland waren, was ik vergeten en dat heb ik lekker laten zitten. En natuurlijk is het ook fantastisch met een hele kip uit de oven en patat. Dat is niet voor niets een klassieker. Waar eten jullie graag appelmoes bij?

Appelmoes maakt blij
Met vier flinke appelmoeseters eet je deze hoeveelheid appelmoes niet op. Zorg voor een schone pot of twee om de rest van de appelmoes in te bewaren. Omdat er niet veel suiker in gaat, zou ik het ook niet al te lang bewaren. Breng anders een schaaltje appelmoes naar familie of buren, want iedereen wordt er blij van!

Ingrediënten appelmoes

(voor ongeveer 1 kilo appelmoes)

  • 200 milliliter water
  • 100 gram suiker
  • theelepel citroensap
  • 1 kilo appels, liefst Goudrenet
  • 1 theelepel kaneel (gemalen)

Appelmoes maken

Zet een ruime kookpan op met het water en laat de suiker erin oplossen.

Schil de appels. Snijd de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd een kwart appel nog een keer door. Als alle suiker is opgelost, roer je het citroensap door het water. Daarna leg je de appelparten in het kokende water. Plaats een deksel op de pan en laat een kwartier koken op niet al te hoog vuur (als het maar kookt). Controleer ondertussen een keer of de appelmoes niet droog kookt. Voeg in dat geval wat water toe.

Pak na een kwartier een houten lepel en roer door de pan. Als de appelpartjes al gemakkelijk uiteenvallen door het roeren, is de appel voldoende gekookt. Voeg kaneel toe aan de appels. Wie appelcompôte lekkerder vindt dan moes, roert totdat de appel zo fijn is als gewenst. Wie echt appelmoes wil, zet de staafmixer in de pan.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>