Ćevapčići

Een populair worstje in de hele Balkan, stamt af van het Turkse kebab. Jaren geleden heb ik het voor het eerst gegeten bij Gostilna Pod Rožnikom in Ljubljana, Slovenië. Lekker gegeten en heerlijk lang buiten gezeten. Een aanrader, als je in de buurt bent :)

Volgens mij heeft elke professionele keuken en elke mama een eigen recept. Navraag leert dat er meestal wel paprikapoeder, knoflook en oregano in gaat. Wie wil, doet er een eitje door. Of nootmuskaat. Of foelie.

Ik serveer het als DHZ-broodje. Rauw uitje en gegrilde paprika erbij, eventueel ook wat knapperige sla. Lepel zure room erover… Salade van tomaat, komkommer, rode ui en feta ernaast – klaar.

Van een halve kilo half-om-half gehakt, rol je ongeveer 20 ćevapčići. Dat is genoeg voor twee goede eters en een peuter. Of een lunch voor 4 personen.

Dit heb je nodig

Ćevapčići:

  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 2-3 teentjes knoflook, geperst (meer naar smaak)
  • eetlepel paprikapoeder
  • eetlepel oregano
  • halve theelepel nootmuskaat
  • kwart theelepel foelie (optioneel)
  • zout en peper, naar smaak

Serveren met:

  • 4 pita’s
  • 1 kleine rauwe ui, gesnipperd of in dunnen ringen
  • eventueel andere ingrediënten uit mijn inleiding

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie.
    (Of bak ze gaar en bruin op de BBQ of in een grillpan).
  2. Meng de ingrediënten voor de ćevapčići. Draai rolletjes van ongeveer 5 centimeter lang en 2 centimeter doorsnede. Leg de worstjes op de bakplaat.
  3. Bak de worstjes 20 minuten in de oven. Keer ze halverwege.

Bron
Eigen recept missFromage

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

6 thoughts on “Ćevapčići”

  1. Hartstikke leuk dat je zo enthousiast bent over de ceva.. worstjes!
    Als je er wat wodka bij geeft, zul je zien dat je na elke slok het woord beter kunt uitspreken :)

    Ik kijk op mijn beurt weer verlekkerd naar de courgettekoekjes. Die ga ik ook eens maken!

  2. Aha, zo te lezen is het niet echt moeilijk te maken. Ik ken de ceva-worstjes alleen van de zak die in de diepvries ligt. Gekocht bij de Lidl. Het is de noodoplossing als Tim (7) weer eens niet lust wat ik heb klaar gemaakt. Dan snel in de koekenpan (eentje erbij voor mij) en zoonlief kan toch iest eten …

  3. Nee, het is hartstikke gemakkelijk. Je hebt er ook niet veel voor nodig, dat viel mij ook mee. Het duurt wat langer dan de kant-en-klare bakken, maar dat heb ik er graag voor over. Home made is toch altijd het lekkerst.

    Alleen die wodka-tip zou ik niet voor Tim aanraden ;)

  4. Mijn volbloed Sloveense schoonzoon zweert bij half-om-half gehakt, peper, zout, knoflook en heel veel peterselie. Worstjes goed bruin grillen op de bbq en serveren met mierikswortelsaus ( potje) en en simpele salade .:-) grtz, Liz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>