Een zalm club is een club sandwich met zalm in plaats van bacon en kip of kalkoen. In deze zalm club zijn die traditionele ingrediënten vervangen door gerookte zalm, komkommer en plakjes avocado.
Een kleurig lunchgerecht of borrelhapje met de nodige vitamines. En met gerookte zalm, het product dat me het meest heeft dwarsgezeten tijdens de zwangerschap. Niet zozeer omdat ik ‘s nachts wakker werd van de behoefte aan gerookte zalm. Het was meer een sociaal ding. Je wilt niet weten hoe populair gerookte zalm is in voorgerechten en hapjes. Lastig als je een menukaart bestudeert en uitermate vervelend tijdens feestjes enzo. Vooral als je het hapje al van de schaal hebt gepakt en er dan pas achter komt. Daar sta je dan, in de hoop dat je gesprekspartner er zin in heeft.
Volgens sommigen hoor je de korsten van het brood van een club sandwich te snijden. Ik vind dat onzin, want het brood heeft al zo weinig bite en daarbij houd ik van korstjes. En praktisch is zo’n korstloos casinootje ook niet. Dat scheurt veel te snel.
Nog even dit:
- Je kunt de sneetjes brood ook licht roosteren voor het ‘bouwen’ van de sandwich. Een club sandwich hoort officieel van getoast brood gemaakt te worden.
- Als je zin hebt om gek te doen, bouw je er nog een laag bovenop met plakjes ei of een simpele eiersalade. Altijd eindigen met een sneetje casinobrood.
- Deze Zalm Club is ook erg lekker om mee te nemen voor een picknick. Dan kun je de sandwiches ook in vieren snijden, door elke driehoek in twee driehoeken te snijden. Zorg dan wel voor 8 satéprikkers en 8 zwarte olijven.
- Als je vrij dunne plakjes avocado snijdt, zul je er wat van overhouden. Eet het op of leg het op de sla als je die erbij geeft. (Ja, ik ben zo iemand die tijdens het koken van de ingrediënten snoept.)
Ingrediënten
(2 personen)
- 6 sneetjes casinobrood
- mayonaise
- 80 gram gerookte zalm, in plakjes
- 8 plakjes komkommer, dun gesneden
- 1 avocado, in plakjes
- 8 cherrytomaatjes, gehalveerd
- Enkele blaadjes basilicum*
- zout en peper, naar smaak
- 4 zwarte olijven
- 4 satéprikkers of prikkers voor tapas
*In plaats van basilicum zou je ook rucola of (gemengde) slasoorten kunnen nemen.
Zalm Club maken
- Neem twee sneetjes casinobrood. Besmeer ze met mayonaise en verdeel de plakjes zalm en komkommer erover.
- Leg een snee brood op de zalm en komkommer. Verdeel de plakjes avocado erover en vervolgens de gehalveerde cherrytomaten. Strooi er wat zout en peper naar smaak over. Eindig met een snee brood.
- Prik een olijf aan elke satéprikker. Zet elke halve sandwich vast met een satéprikker en zorg ervoor dat de tomaat of olijf aan de bovenkant (die met de avocado en tomaat) zit. Snijd de sandwich diagonaal door midden.
Serveer met wat sla en/of partjes hardgekookt ei en/of gezouten aardappelchips.
Kijk ook eens hiernaar:




