Een Frans brood met een Spaanse twist. Gezien op foodblog BijzonderSpaans; het origineel is van Saturday Kitchen, las ik er. Het zag er zo smakelijk uit dat het hoog op mijn verlanglijst kwam te staan. We hebben heerlijk geluncht…
Als het over de finesse gaat, heb ik nog wel een paar puntjes. Mijn oven had ik een paar graden lager mogen zetten (ken uw oven) en het deeg had iets meer kunnen rijzen voordat het de oven in ging. Een volgende keer doe ik er nog wat meer zout bij. Maar voor een eerste poging… delicioso!
Op BijzonderSpaans las ik dat het meel is gevonden bij een Marrokaanse supermarkt. Die hebben wij niet in het dorp. Mijn bakker gaf aan dat standaard wit broodmeel sowieso geschikt is voor een fougasse. Hij is de beste echte bakker van de regio, dus wie ben ik om dat advies naast me neer te leggen.
Dit heb je nodig
- 500 gr wit broodmeel 00 + wat extra om te bestuiven
- 2 tot 3 theelepels zout
- 11 gr droge gist
- 250 tot 300 ml water
- 8 takjes tijm (alleen blaadjes)
- 100 gr droge chorizoworst, in kleine blokjes
- 2 eetlepels melk
- olijfolie
- bakpapier en vershoudfolie
Zo maak je het
- Meng bloem, zout en gist.
- Voeg 250 ml water toe. Bewaar het overige voor het geval dat het deeg erom vraagt. Het resultaat moet niet te plakkerig zijn.
- Kneed het deeg nog 10 minuten met de hand of 5 minuten in een keukenmachine met deeghaken.
- Voeg tijm toe en kneed nog even. Voeg tweederde van de chorizoblokjes toe en kneed nog een minuutje.
- Vorm het deeg tot een platte ovaal van zo’n anderhalve centimeter dik. Maak een snee in het midden door de lengte van het brood, zonder het in tweeën te snijden. Maak aan elke kant drie kleinere sneden, wederom zonder door de rand of het midden te snijden. Duw de randen naast elke snee wat van elkaar af zodat het een opening blijft tijdens het rijzen. (Kijk ook even naar de foto hieronder.)
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de fougasse erop. Zorg er hierbij voor dat er genoeg ruimte is om ongeveer één keer in volume toe te nemen.
- Druk de overige chorizoblokjes in de fougasse.
- Kwast of wrijf olie over een vel huishoudfolie en leg het met de olie-kant op het deeg. Leg er een schone theedoek overheen en laat het een uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Kwast de melk over het deeg. Bak de fougasse een half uur.
Kijk ook eens hiernaar:




