Pitabroodjes

Bij ‘pitabroodjes’ moet ik altijd denken aan die blauwe maandag die ik in een afbakbroodjesfabriek in Tilburg werkte. Wat je als student wel niet allemaal doet om rond te komen…

Om het tempo van de voorbijschuivende pita’s bij te houden, moest je er 4 of 5 flink beetpakken in één hand. Dat lukte mij niet. Toen ik naar mijn buurvrouw keek, zag ik dat zij haar duim stevig in het bovenste pitabroodje gegraven had om het voor elkaar te krijgen. Die afdruk bleef ook duidelijk zichtbaar toen ze losliet. Dat kon ik gewoon niet. Dat moest nog gegeten worden!

Pitabroodjes

Pitabroodjes

Pita’s mishandelen?

Ik heb mezelf nog een paar uur de kans gegund om een eigen, werkende techniek te bedenken, maar helaas. In principe geef ik niet zo snel op, maar pita’s mishandelen is the limit. De verontwaardiging waarmee ik die middag in het studentenhuis terugkwam, is nog steeds een dankbaar onderwerp als we herinneringen aan die tijd ophalen. Ik heb een heel tijdje geen pitabroodjes meer gegeten. En áls ik ze kocht, controleerde ik goed of er een duimafdruk in de bovenste pita stond.

It’s magic

Nu maak ik ze het liefst zelf. Het recept voor het deeg komt van Hugh Fearnley-Whittingstall, alhoewel ik er zelf in de loop der tijd weer wat aan heb gesleuteld. De basis is zijn magisch brooddeeg uit Veg! waar je ook pizzabodems, platbrood, bolletjes en soepstengels van kunt maken. Van deze hoeveelheid deeg maak ik ongeveer 10 pita’s. Hugh haalt er 12 uit.

Pitabroodjes invriezen

Pitabroodjes die je over hebt, kun je invriezen. Bak ze eerst.

Ingrediënten

  • 500 gram bloem + wat extra voor het vormen van de pita’s
  • 1,5 – 2 theelepels zout
  • 1 theelepel droge gist
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 325 milliliter* warm water

* vervang deze hoeveelheid water eens door 300 milliliter + een flinke eetlepel Turkse yoghurt voor een wat zachter broodje.

Zelf pitabroodjes maken

  1. Vet een grote plastic kom in met wat olie. Leg een schone theedoek klaar.
  2. Meng alle ingrediënten. Ik gebruik er een keukenmachine voor, want het is een vrij plakkerig deeg. Doe het deeg over in de plastic kom en dek af met de schone theedoek. Laat een uur rijzen.
  3. Haal de bakplaat uit de oven en leg er een vel bakpapier op. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  4. Prik met je vingers in het deeg zodat het deeg weer inzakt. Verdeel het deeg in 10-12 bolletjes. Rol de bolletjes uit tot pita’s met een dikte van 5 millimeter. Leg de pita’s op de bakplaat en laat 15 minuten rijzen. Bak ze vervolgens af in 8-10 minuten. Herhaal dit met het overige deeg. (Ik gebruik het rooster voor de tweede bakronde, maar je kunt ze ook op bakpapier leggen dat je later op de bakplaat schuift.)

Tip van Hugh: vouw de pita’s in een theedoek en laat ze zo afkoelen. Door de stoom worden de broodjes zacht.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

One thought on “Pitabroodjes”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>