Stoer Speltbroodje

In het natuurgebied bij ons dorp ligt een veld met spelt. Temidden van het gewas staat een groot bord waarop te lezen is dat dit spelt bestemd is voor bakker Van Mook uit Nistelrode. Mijn bakker. Toen ik het ter sprake bracht in de bakkerij, vertelde bakkersvrouw Karin dat er een mooi verhaal zit achter de speltproducten die zij maken.

Stoer speltbroodje, met spelt uit de Maashorst.

Stoer Speltbroodje

As we speak is de nieuwe oogst spelt al aan het groeien. Het wordt in het najaar gezaaid in natuurgebied de Maashorst door de plaatselijke dorsclub De Stofvreters. Zo kan het kiemen voor de winterkou z’n intrede doet en in de lente schiet het weer uit. De dorsclub zorgt voor het behoud van grondbewerking, graanteelt en dorsen met nostalgische machines. En zoals ze zelf zeggen: ‘dat doe je het best door deze met enige regelmaat te laten doen waarvoor ze bedoeld zijn’.

De Stofvreters oogsten een deel van het spelt op ouderwetse wijze. Dan staan er van die mooie kunstwerken van drogend graan op het veld. Ook zijn ze in het bezit van een pelmachine voor spelt, waarvan er maar een paar in Nederland zijn. Vervolgens wordt het spelt in de Kilsdonkse molen in Heeswijk-Dinther op authentieke molenstenen gemalen. Bakker Van Mook gebruikt het ongezeefde speltmeel voor de Maashorster speltproducten. Een prachtige lijn streekproducten; het veld, de dorsclub, de molen en de bakker behoren allemaal tot de gemeente Bernheze.

Zoiets vind ik hartstikke mooi. Het behoud, het ambacht en dan ook nog van die fijne producten. Voor Lekker Brabant, een initiatief van de Brabantse regionale dagbladen, schrijf ik maandelijks een rubriek over wat Noord-Brabant te bieden heeft op culinair gebied. En dan krijg je zo’n verhaal in de schoot geworpen. Fantastisch toch?! Daar heb ik het recept voor dit Stoere Speltbroodje bij ontwikkeld, met het harde werk van mijn dorpsgenoten in het achterhoofd.

De rubriek ‘Spelt uit de Maashorst’ en het recept voor het Stoere Speltbroodje zijn eerder gepubliceerd op de Lekker Brabant-pagina’s in het Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN DeStem en op de website LekkerBrabant.nl.

Stoer Speltbroodje

Stoer Speltbroodje

Ingrediënten

 • 2 eetlepels mayonaise
 • 1 eetlepel mosterd
 • 0,5 eetlepel honing
 • theelepel azijn of citroensap
 • 1 speltstokbrood* (225 gram) of soortgelijk afbakbrood
 • 5 plakjes ontbijtspek
 • 2 handjes rucola
 • 1 tomaat, in plakjes
 • 10 plakjes komkommer
 • 1 kipfilet
 • cayennepeper
 • tijm
 • zout en peper

*exclusief te koop bij bakker Van Mook in Nistelrode

Stoer Speltbroodje maken

 1. Verwarm de oven op 180 graden. Bak het speltbrood (of alternatief) af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 2. Maak een honing-mosterdsaus: roer de mayonaise, mosterd, honing en azijn/citroensap en een snufje zout goed door elkaar in een kommetje.
 3. Bak het spek knapperig in een grillpan of koekenpan. Olie of boter is niet nodig. Laat de plakken spek uitlekken op een stuk keukenpapier. Laat het vet in de pan.
 4. Snijd de kipfilet ondertussen in dunne reepjes. Kruid de kipreepjes met cayennepeper, tijm, zout en peper. Bak de kipreepjes in het vet van het spek, 2 tot 3 minuten per kant.
 5. Halveer het speltbrood en snijd het open. Beleg elk broodje met de helft van de rucola, tomaat, komkommer, spek en kip. Druppel er wat honing-mosterdsaus overheen. Zet de rest van de saus op tafel, voor de liefhebber.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>