Wat een ontzettend mooie taart! Daar wil je toch direct je tanden in zetten?! Zo’n cheesecake moest en zou ik eens maken.
Ik ben dol op kwarktaarten en cheescakes, vooral als er ook citrusvrucht in zit. Cheesecake heeft zo’n lekker volle smaak en een fijn mondgevoel. De combinatie met zoet fruit en een hintje citrus is hemels.
Maar ik word toch altijd een beetje zenuwachtig als ik voor de grote taartklus sta. Als mijn stoofpotje de juiste ingrediënten bevat en lang genoeg heeft gesudderd, is het klaar. Met zo’n taart is dat anders. Zelfs al hij hartstikke mooi uit de oven komt, is dat nog geen garantie voor succes. De springvorm moet los, de taart moet gemakkelijk van de bodem schuiven èn hij moet van vorm naar plateau- het liefst in één stuk.
Het is natuurlijk de onervarenheid die spreekt, maar goed, ik zit er wel mee. En dan zit er maar één ding op: oefenen. Als ik erover vertel, bieden mensen direct hun hulp aan bij dit project. En zo lang dat gebeurt, zit het wel goed.
Taarten bakken doe ik niet vaak, maar hij was prima gelukt. Tot op het plateau. Volgens mij kan dan ook iedereen deze cheesecake maken.
Tip voor je begint
Haal de taart na de baktijd uit de oven, ook al drilt het nog een beetje. Tijdens het opstijven komt dit goed.
Na een uurtje bakken, vroeg ik me namelijk af of het wel voldoende gegaard was. Wat is het dan fijn om de deskundigheid van andere foodies in te kunnen schakelen via Twitter. Binnen drie minuten antwoord! Met dank aan Caroline van Carolines Blog.
Dit heb je nodig
Bodem
- 175 gram biscuitjes
- 60 gram blanke amandelen (of amandelmeel)
- 75 gram boter, gesmolten
Cheesecake
- 600 gram roomkaas
- 175 milliliter zure room
- 180 gram suiker
- 2 eieren
- 2 theelepels vanillearoma
Bosbessenpuree
- 250 gram bosbessen (of frambozen, bramen, aardbeien)
- 50 gram suiker
- 1 eetlepel water
- 1 eetlepel limoensap
- 0,5 theelepel limoenrasp
Extra
- Springvorm ca. 23-25 centimeter
- boter voor springvorm
- Bakpapier
- Staafmixer
- Handmixer of garde
- Keukenmachine (optioneel)
Zo maak je het
Bodem
- Knip een ronde uit het bakpapier die de bodem van de springvorm bedekt. Vet de springvorm in. Leg het bakpapier op de bodem.
- Maal de amandelen in een keukenmachine (of gebruik amandelmeel). Maal de biscuitjes. Voeg boter toe en meng.
- Verdeel het koekjesdeeg over de bodem. Druk goed aan. Zet de bodem in de koelkast.
- Verwarm de oven op 140 graden.
Bosbessenpuree
- Doe alle ingrediënten in een steelpannetje. Verhit en laat enkele minuten pruttelen op laag vuur. Pureer met een staafmixer. Laat nog 10 minuten indikken op laag vuur.
Cheesecake
- Doe de roomkaas en zure room in een grote kom. Meng (met mixer). Voeg suiker, eieren en vanillearoma toe. Meng.
- Verdeel de cheesecake over de bodem. Strijk de bosbessenpure over de cheesecake. Je kunt daarbij als je wilt een rand creëren door de buitenrand niet te besmeren. Kerf met een mes door de bosbessenpuree en cheesecake voor een ‘gemarmerd’ effect.
- Zet de taart een uur in de oven. Laat daarna een uur afkoelen in de koelkast.
Bron
Geïnspireerd op de Fabulous Raspberry Cheesecake van Pauline van Uit Pauline’s Keuken
Kijk ook eens hiernaar:





Graag gedaan hoor, die tip via twitter! Hij ziet er schitterend uit, ik ben ook gek op cheesecake!
Ow jeeh, met een dochter met voorliefde voor bakken (van zoetigheden), een “sweet tooth” dus, is dit uit (laten) proberen wel heeeeeel verleidelijk !
Dank voor jullie enthousiaste reacties. En dat zonder een stukje te kunnen proeven.
@Dorien wat een luxe als iemand anders het voor je wil maken. Stimuleren!
Wow! Ziet er echt super lekker uit!
En voor je het weet word je een echte taarten-expert!
Deze ziet er ook heerlijk uit! Weet je wat, in plaats van mijn eigen versie nog een keer te maken ga ik de volgende keer jouw versie maken
Dan hou ik de jouwe in m’n achterhoofd voor een volgende keer!
Ziet er super lekker uit! Vooral met die blueberry laag..
Dank je!
Ik heb afgelopen weekend een Charlotte bosbes-vanille gemaakt. Die zet ik snel op m’n blog. Ben best trots op het resultaat, zowel qua looks als qua smaak. Ik ben van de hartige keuken en heb de zoete eigenlijk pas onlangs ontdekt. Volgens mij raak ik er heel gemakkelijk aan verslaafd
Mmm, lekker! Het is alweer veel te lang geleden dat ik hem heb gegeten. Een van mijn favorieten!
Ik hoop dat hij heerlijk smaakt
de taart staat in de oven… ik ben benieuwd
groetjes
Ha ha, leuk om ruim een jaar later de introtekst nog eens te lezen. Ik ga deze cheesecake zo voor de tigste keer maken. ‘ff tussendoor’. Met een heel ander gevoel dan die eerste keer