Chocoladerisotto met Amarula

Valentijnsdag is een perfect moment om lekker los te gaan met chocolade. Eerlijk gezegd vind ik chocolade ook het enige echte fijne aan Valentijn. Ik hou wel van wat romantiek op z’n tijd, maar dat beperkt zich niet tot die ene dag per jaar. Wat ik wel graag doe, is de dag van de liefde aangrijpen om schandalig lekker te eten. Maar goed, daarvoor vind ik de meeste dagen van het jaar wel een reden.

Chocoladerisotto met Amarula

Chocoladerisotto met Amarula

Chocoladerisotto met Amarula is fantastisch. Het is niet light en een beetje machtig, maar daar stem je de porties gewoon op af. De zachte korrel in de overdaad aan gesmolten chocolade en een hintje Amarula is om helemaal verliefd op te worden.

Amarularisotto

Soms kom je tijdens het koken tot een interessante ontdekking. Dat is bijna nog leuker dan dat iets waarvan je al goede verwachtingen had lekker uitpakt. En jawel, deze keer had ik dat geluk. Amarularisotto – dus zonder chocolade – is ook heel erg de moeite waard. Het enige wat je daarvoor anders doet, is géén chocolade toevoegen. Zeker weten dat we dat ook eens gaan eten, maar deze keer stond mijn hoofd gewoon naar chocolade.

Je kunt deze chocoladerisotto en de Amarularisotto combineren met fruit. Dat zorgt voor wat afwisseling (maar dat is niet per se nodig, hoor). In de koude maanden zou ik peer kiezen en in de warme zacht rood fruit, zoals aardbeien, kersen, frambozen, bessen – of een mix daarvan. Je kunt er ook gebroken nootjes of chocoladeschaafsel overheen strooien.

Ingrediënten

 • 100 milliliter room
 • 350 milliliter melk
 • 1 eetlepel boter (ongeveer 25 gram) en eventueel nog wat extra
 • 100 gram risottorijst
 • 50 milliliter Amarula
 • 75 gram pure chocolade

Chocoladerisotto met Amarula maken

Giet de melk en de slagroom in een klein steelpannetje en breng het tegen de kook aan. Houd het warm zonder dat het gaat koken.

Smelt de boter in een andere steelpan, liefst één met dikke bodem. Bak de risottorijst 2 minuten in de boter op halfhoog vuur. Blus af met de Amarula. Zodra de Amarula bijna is opgenomen door de rijst, schenk je er twee juslepels warme melk bij. Roer goed door. Zodra de romige melk bijna is opgenomen, voeg je de volgende lepel toe. Daar ga je mee door totdat de risottorijst gaar is; zacht maar niet papperig. Als de risotto niet zacht genoeg is naar je smaak, voeg je extra melk toe. Verhit die eerst door de melk in het pannetje met romige melk te gieten.

Als de rijst gaar is, voeg je chocolade toe. Roer die erdoorheen. Meng er eventueel ook nog een halve eetlepel boter extra doorheen na de chocolade. Daar gaat de chocoladerisotto mooi van glanzen. Schep de chocoladerisotto in kleine schaaltjes of in wijnglazen.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

6 thoughts on “Chocoladerisotto met Amarula”

  1. Dat heb ik nou ook! Als je de receptenindex van de hoofdgerechten en de toetjes vergelijkt… ;)

   Maar deze, allebei, mmm

 1. Jouw recept lijkt ons geweldig en we willen graag jouw recept uitproberen. Alleen wil ik graag weten voor hoeveel personen de bovenstaande ingrediënten zijn?
  Your recipe looks delicieus we want to make in our club. Can you tell for how many persons the ingredients are?

  1. Leuk om te horen! Dit recept is voor 2 personen. Als er al veel gangen aan vooraf zijn gegaan, zou er ook met 3 personen van gegeten kunnen worden. Voor het oog is het alleen erg weinig voor 3 personen, dus dan zou ik het wel in kleine glaasjes serveren (amuseglaasjes). Het is vrij machtig.
   Succes ermee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>