Meringue frambozenjam en passievrucht

Voor Lekker Brabant schreef ik een reportage over tuinderij ‘t Tuureind in Berghem. In de auto terug naar huis passeerden de zaken die het meest opvielen nog eens de revue. Eén van de dingen die indruk op me hadden gemaakt, was hoe tuinder Riek-Jan Pittens omgaat met tweede keus producten. Die ‘tweede keusjes’ zijn groenten en fruitsoorten die prima zijn van kwaliteit, maar te groot, te klein of te krom zijn om zo te verkopen.

Meringue frambozenjam en passievrucht

Meringue frambozenjam en passievrucht

Samen met collega’s uit de buurt, verenigd in de Maashorstboeren, is zij eens gaan bekijken wat er met die tweede keus producten gemaakt kan worden. Zo verdwijnen kromme asperges nu in de aspergesoep en worden er jams en sauzen gemaakt van verschillende soorten zacht fruit. Erg mooi vind ik dat, want goed eten weggooien is natuurlijk hartstikke zonde. En de soepen en jams passen prima in de lijn streekproducten die onder Maashorst label worden verkocht.

Framboos en passievrucht
Naast me op de bijrijdersstoel ligt een potje Maashorst frambozenjam. En ik wist al wat ik ermee ging maken, want ik had al tijden zin in meringue. En de combinatie van framboos en passievrucht is er echt eentje om te onthouden; super lekker!

En nog even de link naar de reportage over tuinderij ‘t Tuureind op LekkerBrabant.nl.

Ingrediënten

(10-12 stuks)

  • eiwit van 2 eieren
  • 50 gram poedersuiker
  • 50 gram suiker
  • snufje zout
  • 10-12 theelepels frambozenjam, bijvoorbeeld van ‘t Tuureind
  • 5-6 passievruchten

Meringue frambozenjam en passievrucht maken

  1. Verwarm de oven voor op 90 graden. Klop de eiwitten half stijf. Voeg zout en beide suikers in een rustig straaltje toe terwijl je de eiwitten blijft kloppen. Klop de eiwitten door totdat ze in stevige pieken blijven staan.
  2. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Teken 10 tot 12 ovale vormen op het bakpapier, met de grootte van een flink ei. Schep het eiwit in een spuitzak en vul de vormen ermee. Spuit vervolgens een brede opstaande rand op de bodem. Geen spuitzak bij de hand? Het kan ook met twee lepels, al is het resultaat dan minder strak. Schuif de bakplaat in de oven en laat de eiwitvormpjes (meringues) hard worden. Je bakt ze niet, maar droogt ze uit. Dit duurt zo’n 1,5 uur. Zet de oven uit en laat de meringues in de oven afkoelen.
  3. Haal de afgekoelde meringues voorzichtig van het bakpapier. Schep een eetlepel frambozenjam en de inhoud van een halve passievrucht over elke meringue. Direct serveren.

Bewaartip
Ongevulde meringues blijven enkele dagen houdbaar mits luchtdicht verpakt.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>