Babi ketjap van lekker malse speklapjes. Heel lekker, heel eenvoudig. Je zet de in reepjes gesneden speklappen op, maakt nasi op je eigen manier (eventueel met minder vlees) en een half uur later staat alles op tafel.
Ik maakte dit gerecht met de speklappen van Vair, die ik mee naar huis had gekregen na de workshop Vairrukkelijk. We leerden er hoe je een varken uitbeent en waar de verschillende stukken vlees zitten. Erg interessant, maar waar ik zeker zo veel van onder de indruk was, was de manier waarop Michiel en Marijke Nooijen hun varkens houden. Ik ben er nog eens terug gegaan en maakte deze reportage over de verwende vairkens.
Het vlees dat in de boerderijwinkel wordt verkocht, is diepgevroren. Zo zijn er minder middelen nodig om het vlees houdbaar te maken. Snel naar huis, in de vriezer leggen en je kunt er weer even tegenaan.
Eerder maakte ik groentestoof met verse worst van de worst die we tijdens de workshopavond hebben gemaakt. Die moet je ook eens proberen!
Ingrediënten
(4 personen)
- 1 eetlepel olie
- 4 speklappen, in reepjes
- 1 grote ui, in dunne halve ringen
- 2 theelepels gember, geraspt of gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 theelepel sambal oelek (meer naar smaak)
- 1 eetlepel tomatenketchup
- 4 eetlepels ketjap manis
- 150 milliliter warm water
Babi ketjap maken
- Verhit de olie in een koekenpan en bak de spekreepjes op half hoog vuur totdat ze bruin kleuren. Voeg de ui toe en bak totdat deze glazig zien. Voeg gember en knoflook toe en bak 1 minuut. Voeg sambal, tomatenketchup toe en roer. Schenk er water en ketjap bij en roer.
- Laat de speklapjes 15-20 minuten op laag vuur pruttelen, zonder deksel op de pan. Roer regelmatig. Voeg kleine beetjes water toe als de saus te kleverig is voordat de speklapjes goed gaar zijn. Let wel op, want het hoort een vrij dik, plakkerig sausje te zijn.
Lekker met nasi en cassave of kroepoek.
Kijk ook eens hiernaar:





Dag Ursula,
Leuk, een Indisch recept.
Zal dit binnenkort eens maken op jouw manier.
Ik zie een flesje Conimex ketjap staan. Ben met een Indische man getrouwd en wij gebruiken al 30 jaar ketjap van Kaki Tiga Medja nr. 1 (= zoet). Stond in de huwelijkse voorwaarden zegt mijn man steeds; m.a.w. ik mag niet met een ander merk thuis komen.
Culinaire groetjes van Ellen
Hi Ellen,
Bedankt voor de tip, ik ga ‘m zeker proeven! Ik had al gedacht dat er reacties zouden komen op het gebruikte merk
Is ook niet erg. Eerder fijn, want dan komen de lekkerste suggesties voorbij. ‘Even’ naar de toko voor een nieuw voorraadje is er al te lang niet van gekomen, en zelf sambal maken ook niet… Maar eh, bedankt dus!
En een écht Indisch recept zou ik het ook niet willen noemen, meer Indisch-achtig. Een Hollandse manier om een Indisch recept te bereiden
Mooi dat je dit onder de aandacht brengt. Ik maak altijd Babi Ketjap van Speklapjes. Maar dan veel simpeler.
Een paar teentjes knoflook, fijngehakt in zonnebloemolie laten garen, dan de blokjes speklapjes erbij, flink wat peper en dan een scheut Zoete Ketjap.
Ik laat het altijd een uur of twee, twee en half mag ook, op klein pitje pruttelen. Dan doe ik er een paar flinke scheuten Zoete Ketjap bij , niet meer verhitten.
Dit eet ik met witte rijst;
stukjes komkommer en rode paprikareepjes in zoetzuur met fijngesneden sjaot en fijngesneden rode lombok (zonder pitjes) naar smaak er over gestrooid (Atjar Ketimoen);
je kunt er ook voor kiezen om spitskool te roerbakken met ui en knoflook en op het laatst een paar eieren erdoor roeren tot ze stollen .
Zo heb ik het van mijn moeder geleerd en de hele familie maakt het zo en wij geven dit weer door aan familie en vrienden.
Super bedankt voor het delen van je recept, Ellen! Of ‘recepten’, moet ik eigenlijk zeggen. Ik krijg er echt zin in om het te maken.
Oh ja, geen Conimex maar Kaki Tiga. Dat ben ik met mijn naamgenoot eens. (Mijn moeder was Indische)
Indische moeders en huwelijkse voorwaarden, dat móet een goede ketjap zijn! Ik ben om
Maar ik denk dat ik daarvoor wel bij de toko moet zijn, dus maar snel een bezoekje plannen!
Laat je nog weten wat je van “ons” merk ketjap vindt?
Fijn week end.
Groetjes van Ellen van Schaik
Hi Ellen, Túúrlijk. Het kan even duren, maar zoiets vergeet ik niet!
Wil graag op de hoogte blijven en jou speklappjes waren heerlijk
Hallo,
Hartelijk bedankt voor het compliment! Fijn dat het heeft gesmaakt.
Op de hoogte blijven doe je door je e-mailadres in te vullen. Dan krijg je een mailtje zodra er een nieuw bericht op mijn blog verschijnt!