Bloemkoolsoep * 2 varianten

Soep Special nummer 9 is een belachelijk eenvoudige. Bloemkoolsoep is één van de gemakkelijkste manieren om moeiteloos aan je aanbevolen portie groente te komen. Lekker om een avondmaaltje mee te beginnen, maar eigenlijk vind ik het nog beter als warm lunchgerecht. Daar kan ik echt intens van genieten, iets warms bij de lunch als het buiten guur is.

Bloemkoolsoep

Bloemkoolsoep

Maar alleen gepureerde bloemkool is ook maar gepureerde bloemkool. Het wordt nog lekkerder als je er iets mee doet. Uitgebakken spek erbij geven is altijd een goed idee. Dat zie ik dan ook als basis. En deze twee varianten zijn al jarenlang favoriet bij ons thuis, dus hoog tijd om ze eens te delen. Eentje met kerrie en de ander met gorgonzola (een andere blauwschimmelkaas kan ook).

Tijdens het schrijven van deze blogpost bedenk ik me een nieuwe easy variant: broodkruim bakken in olijfolie met knoflook. Eventueel een pepertje (peperoncino of pul biber) meebakken. En dat dan over het bord soep strooien. Kijk maar of je het aandurft. Ik ga het binnenkort in elk geval testen. Want – what’s new – ik heb nog wat van deze bloemkoolsoep in de vriezer staan.

Ingrediënten

(4-6 personen)

Basis

 • 1 middelgrote bloemkool
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 middelgrote ui, gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 1 liter bouillon
 • 100 milliliter melk*
 • zout en peper, naar smaak
 • 1 plak spek of bacon per persoon

Variant 1: met kerrie

 • 2-4 theelepels kerriepoeder (eventueel deels vervangen door garam masala)

Variant 2: met gorgonzola

 • 200 gram gorgonzola

*Zorg ervoor dat je meer melk hebt, zodat je de soep eventueel vloeibaarder kunt maken als je wilt.

Bloemkoolsoep maken

 1. Verdeel de bloemkool in niet te grote roosjes en kook de roosjes gaar in water met zout. Dit duurt 10-15 minuten, afhankelijk van de grootte van de roosjes. Giet af.
 2. Verhit ondertussen 2 eetlepels olie in een koekenpan. Bak hierin de uisnippers totdat ze glazig zijn en de eerste bruine randjes gaan vertonen. Voeg dan de knoflook toe en bak nog een halve minuut mee. Zet het vuur uit.
 3. Verhit een andere koekenpan om het spek/de bacon in te bakken. Bak het op laag vuur aan beide totdat het krokant is. Laat uitlekken op keukenpapier.
 4. Verhit de bouillon en de melk in de pan waarin de bloemkool heeft gekookt. Voeg ook de gekookte bloemkoolroosjes en de gebakken ui en knoflook toe. Warm even goed door. Pureer alles met een staafmixer. (Dit kan ook in de keukenmachine. In dat geval verhit je de ingrediënten van de soep niet voor het pureren, maar doe je de gepureerde soep terug in de pan en warm je het dan door).

Bloemkoolsoep met kerrie

Voeg tegelijkertijd met de knoflook kerriepoeder toe.

Bloemkoolsoep met gorgonzola

Brokkel de gorgonzola in de soep zodra die is opgeschept.

Bloemkoolsoep met spek

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Bloemkoolsoep * 2 varianten”

 1. Dit lijkt me een lekker soepje, ik ben toch al een grote soepliefhebber! :-) Wat me opviel aan de foto’s is hoe je hem op dient. Dat lijken me koffiekopjes, klopt dat? Is er een reden voor dat je hem dan in kleine portie’s opdient?

  1. O, dan moet je ‘m gewoon eens proberen. Het zijn inderdaad koffiekopjes :) De hoeveelheid die in zo’n kopje gaat is te weinig als je de bloemkoolsoep eet als voorgerecht, maar als je veel gangen eet en het als een amuse geeft, is de hoeveelheid precies goed.
   Het staat zo op de foto omdat ik al zo veel bordjes en kommetjes soep heb gefotografeerd voor de Soep Special. Ik wilde eens wat anders :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>