Boerenkoolstamppot met chorizo en piccalilly

Boerenkoolstamppot, daar heb ik nooit veel aan gevonden. Elke hap hetzelfde en dan met die eeuwige rookworst die ik helemaal niet lust. Maar je voelt ‘m vast al aankomen; nu heb ik mijn variant van de boerenkoolstamppot ontdekt.

Boerenkoolstamppot met chorizo en piccalilly

Boerenkoolstamppot met chorizo en piccalilly

Het vettige en kruidige van de chorizo en het friszure van een goede piccalilly maakt dat ik de schade wil inhalen. We hebben het deze winter al drie keer zo gegeten. Inclusief die eeuwige rookworst trouwens, voor vriend en schoonmoeder, want als je er wel van houdt, kun je blijkbaar niet zonder. Mij hoor je niet klagen; waar rookworst zit, past geen chorizo.

Bereidingstijd: 35-40 minuten

Ingrediënten

(4 personen)

  • 1 kilo aardappelen (kruimig), geschild en in stukken
  • 600 gram boerenkool, in dunne reepjes
  • 2 -3 eetlepels boter
  • enkele eetlepels melk
  • 1 chorizoworst (circa 225-250 gram), in plakjes van een halve centimeter
  • 1 pot piccalilly

Boerenkoolstamppot maken

  1. Leg de aardappels in een grote kookpan en doe er zo veel water bij dat ze net onder water staan. Zout het water en breng het aan de kook. Kook de aardappels 5 minuten en voeg dan zo veel boerenkool toe als past in de pan. Het zal nog slinken, waardoor je weer ruimte krijgt voor de rest van de boerenkool.
  2. Zodra alle boerenkool in de pan past, plaats je de deksel op de pan. Laat de aardappels en boerenkool 20 minuten koken. Giet de aardappelen en boerenkool af. Voeg de boter toe en stamp door elkaar. Voeg dan de melk per eetlepel of 2 toe totdat de stamppot smeuïg genoeg is. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Zet een koekenpan op het vuur en bak de plakjes chorizo 1 minuut aan elke kant.
  4. Schep een bergje boerenkoolstamppot op elk bord en leg er enkele plakjes chorizo op. Een lepel piccalilly erbij en klaar ben je. Natuurlijk zet je de piccalilly op tafel.
Boerenkoolstamppot met chorizo en piccalilly

Boerenkoolstamppot met chorizo en piccalilly

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Boerenkoolstamppot met chorizo en piccalilly”

  1. Een paar gebakken uien en een paar zongedroogde tomaatjes door de boerenkool is ook erg lekker. Rookworst hoeft voor mij niet. Groet Hanny.

Leave a Reply to Hanny Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>