Een frittata is mijn ideale vrijdagavondeten. Ik stel ‘m samen aan de hand van wat er nog over is aan groenten van de week, aangevuld met ingrediënten die ‘m mooi af maken. Vlees of vega, net hoe de pet staat. Vitaminen, variatie en vullend.
Het kost niet veel tijd en inspanning, zowel niet aan het fornuis als aan tafel. Daar ben ik wel aan toe na een drukke week. Even wat energie binnenkrijgen, of ik nu een sociaal avondje heb of achter m’n computer kruip (ook sociaal, maar dan digitaal).
Voor veel mensen is een frittata een zomergerecht, maar daar heb ik geen last van. In de zomer wil ik er graag een salade bij, maar als het wat frisser wordt, hoeft dat niet per sé.
Maar in dat geval is vier eters wel wat veel. Wij eten het met z’n twee-plus-peuter en houden dan hooguit een kwartje over. Lekker bij de lunch op zaterdag.
Als je met vier personen bent, zou ik toch kiezen voor een begeidende salade. Of soep vooraf. Of lekker uitpakken met een dessert.
Dit heb je nodig
(4 personen)
- 5 eieren
- 125 gram pasta (bijvoorbeeld fusilli), gekookt
- 100 gram ham (ongeveer 5 millimeter dikke plak), in blokjes
- 125 gram champignons, in plakken
- 3 bosuien, in brede ringetjes
- 1 tomaat (zonder zaadlijst), in blokjes
- 75 gram diepvrieserwten
- 100 milliliter melk
- 3 eetlepels olijfolie
- 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt (vervang eventueel 40 gram Parmezaan door Cheddar)
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 0,5 theelepel paprikapoeder of de blaadjes van 2 takjes basilicum, gescheurd
- zout en peper naar smaak (wees niet te zuinig, vanwege het vele ei kan het wel wat kruiden gebruiken)
- Een pan die je in de oven kunt zetten
Zo maak je het
- Verhit een eetlepel olijfolie en bak de champignons 3 minuten. Voeg de ham, bosui en erwten toe en bak dit 2 minuten. Zet de pan van het vuur en laat de inhoud wat afkoelen.
- Zet de oven op de grillstand. Als dat niet kan, op de hoogste stand.
- Meng de eieren met de melk, kruiden en 35 gram Parmezaanse kaas. Voeg pasta, tomaat, champignonmengsel en zout en peper toe.
- Verhit de resterende olie in de pan die in de oven kan. Giet het eimengsel in de pan. Verdeel de overige Parmezaanse kaas (of Cheddar) over het ei. Bak op middelhoog vuur totdat de randen beginnen te stollen. Zet de pan in de oven en bak de frittata af (zodat het ei gestold en de kaas gesmolten en wat bruin is).
Bron
Eigen recept missFromage
Kijk ook eens hiernaar:





Ideaal om je restjes op te maken zo’n frittata.Mij kun je zoiets altijd voorzetten en inderdaad super makkelijk en snel klaar!
Als ik ergens een hekel aan heb, is het eten weggooien. Dan komt zo’n smakelijk recept goed van pas!