Hamburger met ajvar

Mijn verslaving aan ajvar begint ernstige vormen aan te nemen. Omdat het gepureerde gerookte groenten zijn, kan ik er ook voluit aan toegeven. Zonder schuldgevoel. Je wilt niet weten hoe vaak er worst bij ons op het menu staat, alleen maar omdat ajvar daar zo ontiegelijk lekker bij smaakt. Zelfs mijn frietje verandert in een semi-gezonde snack met een lepel ajvar of twee. Voor het gevoel dan.

Hamburger met ajvar

Hamburger met ajvar

Helaas sta ik alleen in mijn grenzeloze enthousiasme voor ajvar. Vriend vindt het okay maar niet speciaal, kleuter vindt er maar weinig van (dat is een fase, toch?). Hoog tijd om een gerecht te bedenken waar lekker wat ajvar in gaat. Liefst deels onzichtbaar om de kleine vleesfanaat ongemerkt wat vitamines binnen te laten krijgen. Een hamburger mag dan misschien geen geniaal idee zijn, de smaak is top. En daar gaat het me om.

Wie écht geen zin heeft om ajvar te maken of kopen (foei!) kan tomatenketchup als alternatief gebruiken. Het smaakt zeker niet hetzelfde en de sjeu gaat er wat mij betreft toch grotendeels vanaf, maar het resultaat is nog steeds erg lekker. Tenminste, als je niet weet hoe het smaakt met ajvar.

Ingrediënten

(4 hamburgers)

Burgers

  • 200 gram rundergehakt
  • 200 gram half-om-half gehakt
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • 2 eetlepels ajvar (alternatief: tomatenketchup)
  • 2 eetlepels panko (grof broodkruim) of fijngemaakte beschuit
  • 2 theelepels mosterd
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • enkele drupjes worchestershiresaus
  • zout en peper, naar smaak

Verder

  • 4 zachte witte bolletjes
  • 4 blaadjes sla
  • 8 plakken ontbijtspek
  • 4 plakken vleestomaat / 8 plakjes gewone tomaat
  • 8 uiringen
  • 4 eetlepels ajvar (alternatief: tomatenketchup)

Hamburger met ajvar maken

  1. Doe alle ingrediënten voor de burgers in een kom. Kneed het grondig door elkaar. Verdeel het gehakt in vier gelijke delen. Vorm van elk deel een hamburger. (Leg de burgers afgedekt een half uur of langer in de koelkast, als je er tijd voor hebt. Zo blijven ze beter in vorm.)
  2. Grill of bak het spek knapperig in een grillpan of koekenpan. Haal het spek uit de pan en grill/bak de burgers gaar en bruin in ongeveer 4 minuten per kant. Het vet uit het spek zal genoeg zijn om de burgers in te bakken.
  3. Snijd de broodjes horizontaal doormidden. Beleg elk broodje achtereenvolgens met: sla, spek, burger, tomaat, uiringen en ajvar.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>