Ovenschotel Prei, Gehakt & Puree

Gekruid gehakt, romige prei en een lekkere laag aardappelpuree. Deze ovenschotel prei, gehakt & puree is een lekker easy maaltijd. Ik geef ‘m altijd als voorbeeld als wordt gevraagd of wij nou nooit eens ‘gewoon’ eten. Aardappels, vlees en groenten, maar dan wel gezellig met z’n allen in één ovenschaal. In een half uur is de ovenschotel klaar en je hebt er maar 8 ingrediënten voor nodig.

Ovenschotel prei, gehakt & puree.

Ovenschotel prei, gehakt & puree.

Vooraf bereiden kan ook
De ovenschotel Prei, Gehakt & Puree is helemaal voor te bereiden. Zet de schaal dan goed afgedekt in de koelkast. Onthoud wel dat de door en door koude ovenschotel een tijdje in de oven moet om goed warm te worden (20-30 minuten op 150 graden, regelmatig controleren). Leg er eventueel enkele klontjes boter op om uitdrogen te voorkomen. Zo blijft het laagje puree lekker smeuïg.

Oventijd van een koude ovenschotel verkorten? Maak dan vier eenpersoons ovenschaaltjes. Reken dan op een kwartiertje.

Ingrediënten

(4 personen)

 • 800 gram kruimige aardappels, geschild en in stukken
 • klontje boter
 • 1 eetlepel olie
 • 800 gram prei, in ringen (donkergroen gedeelte niet gebruiken)
 • circa 100 milliliter melk (voor prei en puree)
 • 1 ui, fijn gesnipperd
 • 500 gram gehakt (rund of half-om-half)
 • 2-4 theelepels kerriepoeder, naar smaak

Ovenschotel Prei, Gehakt & Puree maken

 1. Kook de aardappels in water met zout gaar (terwijl de aardappels koken, ga je verder met de volgende stappen van de bereiding). Pureer de aardappels. Voeg een klontje boter toe en meng. Voeg zoveel melk toe als nodig voor een lekkere puree. Voeg peper en zout naar smaak toe. Zet de puree apart tot de rest van de ovenschotel klaar is.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 3. Bak de prei in een drup olie aan, op half hoog vuur. Voeg zout en peper naar smaak toe. Voeg na 4 minuten 4 eetlepels melk toe. Laat de melk verdampen en roer regelmatig. Zet de prei apart tot de rest van de ovenschotel klaar is.
 4. Bak de ui glazig in een drup olie. Voeg kerriepoeder toe en roer. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg eventueel zout en peper naar smaak toe.
 5. Vet een ovenschaal in. Verdeel het gehakt over de bodem. Verdeel daar de prei overheen en vervolgens de puree. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Alles is gaar, dus het hoeft enkel warm te worden. Dat duurt zo’n 10 minuten.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>