Potage bonne femme

Heel Frans. Heel simpel. Heel soep zoals soep moet zijn.

Wind tegen op de fiets? Doorweekt na een plotselinge regenbui? Algehele malaise vanwege het verschijnsel herfst? Mijn oplossing: potage bonne femme.
Je kunt er gewoon weer tegen, na zo’n bordje.

Fragment uit het gesprek na het eten van deze volle, romige Franse soep:
“Wat zit er nog meer in?” vroeg mijn vriend, nadat ik had opgesomd dat er prei, peen, ui en aardappel met wat zout en peper in de soep was gegaan.
“Niks. Nou ja, wat peterselie erover, zoals je zag.”
Een peilende blik.
“Water en wat vet, maar meer écht niet.”

Heel minimalistisch, maar met maximaal resultaat. Lekker met een eenvoudig Frans brood of geroosterd brood.

Dit heb je nodig

  • ca. 225 gram prei (wit en lichtgroen), in grove ringen
  • ca. 225 gram winterpeen, in halve schijven
  • ca. 225 gram ui, in grove halve ringen
  • ca. 225 gram aardappel, in halve schijven
  • 1 liter water of bouillon
  • 2 eetlepels olie
  • klontje boter, ca. 25 gram
  • 2 eetlepels peterselie
  • zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak

Zo maak je het

  1. Verhit olie en boter in een kookpan. Smoor prei, peen en ui op half hoog vuur, ongeveer 5 minuten. Roer regelmatig.
  2. Voeg water of bouillon en aardappel toe. Breng aan de kook. Laat 20 minuten koken.
  3. Pureer de inhoud van de pan. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Strooi er wat peterselie overheen.

Bron
Eigen recept missFromage

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Potage bonne femme”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>