‘Voor spek en bonen’ hoeft helemaal niet zo negatief te zijn. Bij die uitdrukking denk ik aan deze Risotto rustico. En spek en bonen is sowieso een prima combinatie.
Dit recept heb ik ooit gelezen op een pak risotto dat ik in Italië heb gekocht. Ik zou de credits graag aan de juiste bron toeschrijven, maar een zoektocht op internet levert tal van recepten op. En daarmee tal van variaties. Kenmerk van mijn variant is dat deze met rode wijn wordt gemaakt, in plaats van witte.
Binnen een half uur tot drie kwartier kan deze risotto op jouw bord liggen!
Dit heb je nodig
(4 personen)
- 225 gram risotto
- 50 gram gerookt spek, in blokjes (liefst van een goede slager)
- 1 ui, in grove snippers
- 1 liter bouillon
- 125 gram borlotti bonen uit blik (alternatief: bruine bonen)
- wijnglas rode wijn (bv Mezzacorona Lagrein Trentino)
- 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt (beetje achterhouden voor de garnering)
- 40 gram boter
- peterselie
- zwarte peper uit de molen
Zo maak je het
- Verhit de bouillon.
- Smelt de boter in een pan. Bak ui en spek op laag vuur totdat de ui glazig is.
- Voeg risotto toe en bak totdat alle korrels een doorzichtig, glanzend laagje hebben.
- Voeg het wijnglas rode wijn toe en roer totdat dit nagenoeg opgenomen is.
- Voeg een soeplepel bouillon toe en roer totdat dit nagenoeg opgenomen is. Blijf flink roeren. Zo bereik je een heerlijke creamy structuur van het vocht tussen de korrels. Herhaal deze stap totdat de risotto de gewenste bite heeft. Dat betekent dat de korrel nog goed stevig, maar niet hard meer is. Het zal zo’n 20 minuten duren voordat de risotto klaar is, vanaf het moment dat je de korrels in de pan doet. De risotto mag ook niet droog zijn; het vocht maakt het juist lekker smeuïg.
Let op: de kans is groot dat je niet alle bouillon nodig hebt! Proef en ga op het mondgevoel af. - Tegelijk met de laatste lepel bouillon, voeg je de bonen toe. Deze hoeven enkel warm te worden.
- Haal de pan van het vuur en voeg de Parmezaanse kaas toe en geef een draai aan de pepermolen. Roer alles door elkaar.
- Verdeel de risotto over de borden en maak af met wat parmezaan en peterselie.
Kijk ook eens hiernaar:




