Vis met een krokant korstje

Dit is ‘m. Een basisrecept voor een ontiegelijk lekker witvisje uit de oven met een super knapperig korstje. Dat ‘korstje’ maak je in 2 minuten en de vis gaat zo’n 10 minuten in de oven. Echt zo’n receptje (want veel stelt het eigenlijk niet voor) waar ik super blij mee ben. Veel smaak voor weinig moeite ;)

Vis met een krokant korstje

Vis met een krokant korstje

Ik gebruikte moten kabeljauw met een dikte van een centimeter of 3. Ik zou het niet met een visfiletje doen, want dan is je vis over gaar als het korstje krokant is geworden (of je zit met een papje op een mooi gegaard visje). En daarbij zou je wel heel erg veel korst krijgen op heel weinig vis.

Zoals ik al aangaf, kun je de krokante korst het best zien als een basisrecept waarmee je nog alle kanten uit kan. Meer kruiden, andere smaakmakers – doe je best. Of niet, want soms is eenvoudig gewoon het allerbest.

Wat eet je erbij?
Als je hier een fijne aardappelpuree bij maakt en wat bospeen kookt of stoomt, is iedereen blij. Te standaard? Denk dan aan zoiets als een lauwwarme couscoussalade met zeer fijn gesneden bosui en paprika en peterselie, en cherrytomaatjes uit de oven. Die tomaatjes leg je gewoon in een ovenschaal, je sprenkelt er wat olijfolie, zout en peper over en schuift ze de laatste 4 minuten naast de vis in de oven. Ze hoeven enkel warm te worden.

Ingrediënten

(4 personen)

  • 4 moten kabeljauw (ongeveer 150 gram per stuk)
  • 5 eetlepels olie
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • blaadjes van 4 takjes verse tijm (of een halve tot hele theelepel gedroogde)
  • snuf cayennepeper
  • zout en peper
  • 6 eetlepels panko*

*Panko is grof broodkruim, verkrijgbaar in de toko en in sommige supermarkten. Gebruik wat grover beschuitkruim of paneermeel als alternatief.

Vis met krokant korstje maken

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in waarin de visjes mooi naast elkaar passen. Dep de moten vis droog, doe er wat zout en peper over en leg ze naast elkaar in de ovenschaal.
  2. Mix de overige ingrediënten in een schaaltje. Het resultaat hoort een stevig ‘papje’ te zijn. Voeg eventueel nog een halve of hele eetlepel olie toe als het mengsel te droog is. Verdeel het mengsel over de visfilets. Schuif de ovenschaal in de oven en in 10 tot 12 minuten is de vis gaar en het korstje knapperig en bruin.
Baktip

Niet elke oven is hetzelfde. Als het korstje op de vis na 9 minuten nog niet of nauwelijks bruin is geworden, kun je de laatste minuut de grill aanzetten. Pas op en blijf erbij, want het kan zo hard gaan met de bruine kleur en de garing van de vis.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Vis met een krokant korstje”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>