Fris appelsap met een vleugje groen

“Hoe doe je dat?” De klant voor mij bij de groenteboer bleef nog even staan. “Ik hoor je net buiten tegen je zoon zeggen dat jullie appelsap gaan maken. Sorry voor mijn nieuwsgierigheid, maar ik krijg zo’n zin in appelsap. Van die echte, van echte appels.”

Ik vond het erg vervelend om zulk enthousiasme de bodem in te moeten slaan. Althans, uit haar vraag maakte ik op dat ze geen sapcentrifuge of slow juicer had.

“Ik heb zo’n machine om sap te maken”,  antwoordde ik verontschuldigend. Ik mompelde nog dat iemand het in een overijverige bui ook in een blender had geprobeerd nadat ze mijn sap had geproefd. Maar dat het resultaat toch tegenviel.
Tja. Daar had ze veel aan.

Zelf appelsap maken met bleekselderij en ijsbergsla

Fris appelsap met een vleugje groen

Zou ik haar uitnodigen? Ik woon in een dorp. En dan kan dat. Maar het sappen stond eigenlijk pas voor later die middag gepland… Toch maar niet, want ik had die dag eigenlijk geen ruimte voor spontaniteit.

En ja, ik bezit de gave om iemand nog beteuterder te laten kijken. “De bleekselderij en ijsbergsla gaan er ook door. Daar wordt het lekker fris van. Wat balans tegenover het zoete van de appel.”

Dorpsgenoot; laat je telefoonnummer achter bij de groenteboer. Zodra ik weer een nieuwe voorraad maak, kan er wel een flesje vanaf!

Ingrediënten

circa 1,5 liter sap

  • 1 kilo zoete appels
  • 1 kilo zoetzure appels
  • halve krop ijsbergsla
  • halve bos bleekselderij (het hart en wat stevigere stengels)

Het sap van een citroen of limoen door de appelsap roeren, is ook erg lekker.

 Appelsap maken

  1. Was de ingrediënten. Snijd ze in stukken.
  2. Laat ze passeren door de sapmachine / juicer.
  3. Schep wat schuim eraf en giet het appelsap door een zeef met kaasdoek of hydrofieldoek. Het sap blijft licht troebel.

Direct opdrinken met lekker veel ijsblokjes erin. Of eerst goed koud laten worden in de koelkast.

Drink het bij voorkeur die zelfde dag op. Anders moet je het langer houdbaar maken door het te verhitten.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

3 thoughts on “Fris appelsap met een vleugje groen”

  1. Een sapcentrifuge is een van de eerste apparaten die ik na de emigratie kocht! Straks weer lekker mee spelen. Die ijsbergsla lijkt me een goed idee, maar heb ik niet in huis..
    Maar waarom zeef jij het sap? En doe je dat bij ieder sap?

    1. Op appel/bleekselderij/ijsbergsla zit een schuimlaagje waarop menig bierbrouwer jaloers zou zijn :)

      Als ik gewoon één glaasje zou persen, zou ik me de moeite van het zeven besparen. Maar omdat ik meestal tussen de 1 en 1,5 liter sap maak, is zeven ‘frisser’. Doorgaans drinken we het nog dezelfde dag op, maar het gaat (op een glaasje voor ieder die in de buurt is na) eerst in de koelkast. Direct na het persen is het niet koel. En als je het dan een tijdje later wilt drinken, ziet het er beter uit dan als het gezeefd is. Het oog wil ook wat…

      Hoe het precies zit me dat schuimlaagje, en of het ook te voorkomen is, dat ben ik nog aan het onderzoeken. Vooralsnog levert het meer vragen op dan antwoorden. Zo perste ik onlangs appel/pruim, dat werd meer schuim dan sap. En ik las pas dat je er met een slowjuicer veel minder last van hebt.
      Hopelijk vallen de puzzelstukjes eens in elkaar. Maar leuk dat je het vraagt, juist omdat ik ermee bezig ben :)

      1. Nou, bij mijn slow juicer krijg ik ook schuim hoor. Vooral van appels. Ik heb de bleekselderij apart geperst en daar kwam nauwelijks schuim op. Wel had ik een schroevendraaier nodig, maar dat verhaal blog ik nog wel.
        Bij de slow juicer die ik nu heb, heb ik een kan gekregen waarin een soort schenk-scheidingswandje gezet kan worden, zodat je het schuim niet mee schenkt.

        En bedankt voor je antwoord op het zeven. Ik maak meestal genoeg voor 2 glazen en anders drink ik het extra ook wel direct op. Al is veel versgeperst sap koud wel lekkerder..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>