Koffie kardemom

Koffie kardemom

Een typisch Arabische koffie. Kardemom bevat een lekker vleugje citrus, dat fijn naar boven komt in deze koffie. Heerlijk als ontvangst voor of afsluiter van een Turks of Arabisch etentje.

De werkwijze doet me denken aan de manier waarop mijn ouders sinds jaar en dag koffie zetten. Koffie in een kan scheppen, beetje zout erbij, kokend water erover gieten, enkele minuten laten trekken en door een theezeefje in een kopje schenken. Oppassen als je koffie bijna op is, want er komt toch altijd koffiedik mee.

Hoewel oploskoffie vrij standaard was in mijn studententijd (lang, lang voor de opkomst van Senseo en Nespresso) was ik de enige met een cafetière. De koffie van thuis, die kon ik niet missen!

Dit heb je nodig

(4 personen)

  • 4 flinke eetlepels koffie, gemalen
  • 300 milliliter water
  • 3 groene kardemompeulen
  • 3 theelepels suiker
  • mespuntje zout (optioneel)

Zo maak je het

  1. Haal de zaadjes uit de kardemompeulen en kneus ze in een vijzel.
  2. Doe alle ingrediënten in een steelpan. Verhit op half hoog vuur. Als het kookt, zet je het vuur lager zodat het zacht blijft pruttelen. Laat een kwartiertje pruttelen. Haal van het vuur.
  3. Schenk de koffie door een zeefje in de kopjes. (Of filter door een filterzakje.) Serveer in kleine koffie- of espressokopjes.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Koffie kardemom”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>