Groente en fruit mei

Groente en fruit meiTegenwoordig kun je op elk moment elk product eten. Maar dat heeft zijn prijs. Soms letterlijk omdat het duur is en soms omdat je heel wat moet inleveren wat smaak betreft. Met de seizoenen mee-eten is lekkerder en goedkoper.

De groente- en fruitsoorten in deze blogpost zijn volop verkrijgbaar in mei. Het gaat om producten die in het seizoen zijn en die in mei op een milieuvriendelijke manier in de (boerderij)winkels kunnen liggen.

Groente mei                         

(milieuklasse A en A/B)

  • Aardappelen
  • Andijvie
  • Asperges (boerderijwinkel)
  • Bleekselderij (Spanje)
  • Bospeen (Spanje)
  • Bosui (Duitsland)
  • Broccoli (België, Duitsland)
  • Courgette (Spanje)
  • IJsbergsla (Spanje)
  • Komkommer (Spanje is klasse A, Nederland en België klasse B!)
  • Koolrabi (Italië)
  • Lamsoren
  • Paksoi
  • Postelein
  • Prei
  • Raap / Raapjes
  • Raapstelen
  • Rabarber
  • Radijs, bos
  • Rettich (Duitsland, Italië)
  • Rode biet (Spanje)
  • Rodekool
  • Rucola
  • Spinazie
  • Spitskool (Spanje)
  • Spruiten (Marokko)
  • Uien (Australië, Chili, Nieuw Zeeland)
  • Veldsla (Italië)
  • Venkel (Italië)
  • Witlof
  • Wittekool
  • Wortelen
  • Zeekraal (Frankrijk)
  • Zoete aardappel (Groot-Brittanië, Verenigde Staten)

Groente mei milieuklasse B

Iets minder milieuvriendelijk dan milieuklasse A, maar vriendelijk genoeg. Het land van herkomst staat erachter, want als de groente uit een ander land komt dan genoemd, kan het een slechtere milieuscore hebben. Maar ook Nederlandse producten kunnen milieuklasse B hebben, bijvoorbeeld verschillende soorten tomaten in mei. Dat kan te maken hebben met de manier van telen, verpakken of vervoeren.

  • Aardpeer (Brazilië, Costa Rica, Ghana)
  • Artisjok (Spanje)
  • Aubergine (Spanje)
  • Bloemkool (Spanje)
  • Cherrytomaat (Israël, Spanje)
  • Kropsla (Nederland, Spanje)
  • Maïs (Verenigde Staten)
  • Pompoen (Argentinië, Zuid-Afrika)
  • Radicchio (Italië)
  • Romatomaat (Nederland, Spanje)
  • Savooie kool (Portugal)
  • Snijboon (Marokko, Spanje)
  • Sperzieboon (Marokko, Spanje)
  • Trostomaat (Nederland, Israël)
  • Vleestomaat (Nederland)

Fruit mei

(milieuklasse A en A/B)

  • Appel (Nederland, Chili, Nieuw Zeeland)
  • Banaan (Colombia, Costa-Rica, Ecuador)
  • Grapefruit (Zuid-Afrika)
  • Limoen (Brazilië)
  • Mandarijn (Zuid-Afrika)
  • Meloen (Costa Rica)
  • Peer (Nederland, Argentinië, Chili, Zuid-Afrika)
  • Sinaasappel (Spanje)

Fruit mei milieuklasse B

  • Aardbei (België)
  • Ananas (Costa Rica, Ecuador)
  • Avocado (Kenia)
  • Citroen (Spanje)
  • Druif (Chili, Zuid-Afrika)
  • Granaatappel (Brazilië, India, Iran)
  • Kiwi (Chili, Nieuw-Zeeland)
  • Mango (Brazilië)
  • Nectarine (Spanje)
  • Perzik (Spanje)
  • Pruim (Chili, Zuid-Afrika)

Bronnen
Deze overzichten van groente en fruit mei komen mede tot stand met informatie van MilieuCentraal, Ecologisch Leven en Tuinieren en ‘de fiets’, zoals wij het assortiment van de boerderijwinkel bij ons in de buurt noemen. De eerste twee bronnen bieden een groentekalender en een fruitkalender aan met een overzicht van seizoensgroenten over het gehele jaar. In deze lijst zijn enkel groente- en fruitsoorten opgenomen met de laagste milieubelasting volgens MilieuCentraal.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

One thought on “Groente en fruit mei”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>