Kaas zoekt wijn

Kaas en wijn. Wijn en kaas. Een fijne combinatie, als je het goed aanpakt tenminste. Want hoe vaak zie je niet een kaasplankje met vijf verschillende kazen die begeleid worden door één fles wijn? Een echte no go, volgens wijnschrijver Harold Hamersma. En gelijk heeft hij.

Dus toog missFromage naar het mooie Stadshotel Van Rossum in het even schone Woerden, waar de wijnkenner samen met kaaskenner Bernhard Veldhuyzen van Zijerveld Food (en kaas.nl) een kaas- en wijnproeverij organiseerde. Iemand moet het doen.

kaas wijn proeverij

Ik heb de lekkerste combinaties die ik daar proefde ijverig genoteerd. Ik ben geen wijnkenner, dus super om zo’n mooie combinaties achter de hand te hebben. Nu ik zo uitgebreid heb kunnen proeven hoe veel verschil het kan maken welke wijn je bij je kaas kiest, denk ik wel drie keer na voordat ik een fles koop. Meestal word ik hartstikke happy van een kaasje (na uitgebreid proeven bij de kaasboer) en begint daarna de zoektocht naar wijn. Maar door gebrek aan kennis ruk ik óf een fles rood uit het rek bij de super óf ga ik uit van het eerste advies van de wijnspecialist.

Kaas zoekt wijn: missFromage in actie

missFromage in actie

Een goede wijncursus volgen staat nog hoog op mijn verlanglijst, maar tot die tijd heb ik nu meer vragen te stellen aan de wijnspecialist. Nu zou ik bijvoorbeeld twee verschillende wijnen geadviseerd willen hebben waarbij wordt uitgelegd wat ze doen met mijn kaasje. Dan zal het nog steeds moeilijk zijn – smaak omschrijven blijft erg lastig. Wie tot die tijd bij me komt borrelen, heeft dan ook grote kans dat ik een van onderstaande combinaties voorzet. Of stilton met port.

Overjarige Noord-Hollandse Gouda
Slow cheese, slow wine, om met Hamersma te spreken. Kies voor een Reserva of Grand Reserva uit Spanje. Of een jonge Nebbiolo d’Alba uit Italië. Wie wil uitpakken tijdens de feestdagen kan ook kiezen voor Barbaresco of Barolo, maar dat kost dan ook wel wat.

Wij proefden deze slow cheese met Tabali Syrah Reserva (Chili) en Barbadillo Amontillado Sherry (Spanje). De meesten vonden de combinatie met syrah het lekkerst, ik de sherry. Maar ik heb dan ook een zwak voor sherry.

Friese Nagelkaas
Een kaas van magere koemelk waar kruidnagelen aan toegevoegd zijn. Wij proefden deze nagelkaas met een rode wijn uit de hak van de Italiaanse laars, Apulië (super lekker) en Taylor’s Late Bottled Vintage 2005 Port (heftige combinatie, maar wel lekker). Harold Hamersma raadt bij de keuze voor port LBV (late bottled vintage) aan. Dat is een blend van ports uit één oogstjaar, tussen 4 en 6 jaar gerijpt op eiken.

Friese Nagelkaas

Friese Nagelkaas

Twentse Bunkerkaas
Koemelkkaas die ruim een half jaar heeft gerijpt in een bunker in het Twentse Daarle. De Bunkerkaas kan met zowel wit als rood. Suggestie van Hamersma is wijn van de nieuwe modedruif Viognier. Wie toch liever voor rood gaat, kan Cabernet Sauvignon of Merlot (solo of als blend) uit Bordeaux nemen. Of uit Chili of Australië voor een nadrukkelijker zoetje. De Saint-Véran Chalet Pouilly die wij erbij dronken, vond ik een zeer geslaagde begeleider.

Oplossing voor het kaasplankje
Mocht je toch een uitgebreid kaasplankje willen serveren maar niet zo veel flessen wijn open willen trekken, dan is er één wijn die bij bijna alle kazen smaakt: droge Champagne. Hamersma-proof.

wijn proeven

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>