Stoven, smoren en sudderen – wat is wat?

Stoofpotjes, ik ben er gek op. Op mijn blog heb ik dan ook veel lekkere recepten voor stoofpotjes. Althans, zo noem ik ze. Maar dat is niet altijd even terecht. Ik wilde een overzicht maken van al de stoofrecepten en liep daarbij tegen de sukadelapjes aan, die ik ook als sudderlapjes en stooflapjes ken. Wanneer ben je aan het stoven en wanneer aan het sudderen, vroeg ik me af. En smoren, wat is dat dan precies? Gelukkig heb ik voor dat soort vragen de kooktermenbijbel Larousse bij de hand.

Stoven, smoren, sudderen - wat is wat?

Sudderen

Sudderen doe je met vlees dat een lange garingstijd nodig heeft. Er gaan vocht (bouillon, wijn, bier) en kruiden bij, de deksel gaat op de pan en het garen gebeurt tegen het kookpunt aan. Het vocht hoeft dus nauwelijks te bewegen. Wat je op je bord krijgt is vlees in een saus waarin alle smaken zijn opgenomen.

Eerlijk gezegd dacht ik dat dit de omschrijving van stoven was…

Stoven

Stoven doe je ook op laag vuur en met de deksel op de pan. Je kunt vlees gebruiken, maar ook kleingesneden groenten die hun vocht afstaan, vis, appels en peren. Stoven kan ook in de oven. Typisch voor stoven is dat de producten in heel weinig vet of vloeistof, of zelfs alleen in eigen vocht, worden gegaard.

Smoren

Smoren doe je met producten die zacht en mals moeten worden, zoals minder malse vleessoorten, groente, groot gevogelte en stevige vissoorten. Het maakt niet uit of je veel of weinig vocht gebruikt en het gebeurt in de pan of in de oven. Ook bij het smoren gaat de deksel op de pan.
Het te smoren vlees voorzie je vaak van spek (erom of erin) of marinade. Ook bak je het vlees eerst aan voor de kleur voordat je de andere ingrediënten toevoegt. Vlees smoren duurt ook lang en ook hier heb je een smakelijke saus omdat de smaken er lekker in zijn getrokken tijdens de bereiding. Het vocht dat je overhoudt kun je binden zodat het dikker wordt of zeven, ontvetten en inkoken.

Stoofpotjes

Goh. Ik heb dus vooral smoor- en sudderpotjes op mijn blog staan. Punt is alleen dat niemand ooit zoekt naar sudderpotjes, als ik de zoektermen bekijk. We kunnen dus met z’n allen prima leven zonder precies te weten welke kooktechniek we waarvoor gebruiken. Sterker nog, ik denk dat als ik voortaan altijd zou proberen de officiële termen te gebruiken we met z’n allen gillend gek zouden worden en niks meer zouden kunnen vinden. En ook als uitleg voor de term stoofpotje kom ik op internet vooral tegen ‘gerecht dat lange tijd gaar gestoofd wordt’.  Zullen we maar afspreken dat ik mijn vleesgerechten die lang op moeten staan gewoon stoofpotjes blijf noemen?

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

One thought on “Stoven, smoren en sudderen – wat is wat?”

  1. Ik vroeg het me ook altijd af. Maar in mijn koksopleidingsboeken wordt sudderen niet apart genoemd (is meer een huis-, tuin- en keukenterm – vooral dat laatste lijkt me), en inderdaad; smoren in minder vloeistof dan stoven. Smoren zou ook korter duren dan stoven, omdat je die techniek vooral op ingrediënten die sneller gaar zijn toepast.
    Hoe dan ook, het belangrijkste is dat je de temperatuur in de pan rond de 90 graden houdt, dan wordt je vlees het meest mals. Ik heb er hier (http://www.eediete.nl/keuken/?p=589) iets over geschreven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>