Appel-notengebak met vanillekaramel

Wat zegt nu beter ‘dankjewel’ dan een home made gebakje? Mijn dank is in dit geval niet in taart uit te drukken, maar het is het gebaar dat telt.

Want ter ere van de dag van de leidster werden ouders van het kinderdagverblijf van mijn zoontje gevraagd iets lekkers te doneren voor een high tea. Fantastisch idee! Ik ben namelijk niet zo creatief, totdat dit tot uiting kan komen in eten. (Volgend jaar zit ik rond deze tijd met lijm aan mijn vingers of – erger nog – een flinke snee ofzo.)

En als ik ergens tevreden over ben, dan is het wel over ons kinderdagverblijf.  Mijn meest waardevolle ‘bezit’ laat ik zonder moeite achter. Zowel zoon als leiding lachen nog als ik hem negen uur later kom ophalen. Dat vind ik erg knap als ik aan een twintigtal rondrennende ukkies denk.
Ze weten precies te vertellen hoe lang hij heeft geslapen, wat hij at en welke grappige dingen hij heeft gedaan en gezegd. Zoonlief vliegt hen om de hals bij het afscheid nemen, als hij al mee naar huis wil. Kortom, niet in geld, woorden en zelfs niet in taart uit te drukken.

High tea, daar kan ik wel wat mee. De quichevorm die ik zag op Carolines blog en direct heb besteld, gaf instant inspiratie. Ik wilde ook wat tegenwicht bieden aan de cupcakerage. Niks ten nadele van cupcakes, maar verandering van spijs doet eten.

Het waait flink de laatste dagen, het regent om de haverklap en de bladeren vallen van de bomen. Het wordt echt herfst. Dan denk ik: knapperig bladerdeeg met warm fruit, zoete vanillekaramel en crunchy nootjes. Even een oppepper in de oven en smullen maar.
Ze hebben het verdiend!

Dit heb je nodig
(rechthoekige taart-/quichevorm van 36 x 13 centimeter*)

 • 3 plakjes bladerdeeg, wat uitgerold met een deegroller
 • 1 grote appel
 • 6-8 eetlepels home made vanille-karamelsaus (of gewone karamel)
 • 5-6 walnoten
 • 10 hazelnoten
 • ca. 2 eetlepels amandelschaafsel

* Een ronde vorm van 24-28 centimeter doorsnede zal met 4 plakken bladerdeeg (wat uitgerold) te bekleden zijn. Schil en snij wel een halve tot hele appel meer. Leg de appel in een mooie vorm, waarbij je ervoor zorgt dat elke hap gebak zeker wat appel bevat.

Zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Vet de vorm licht in. Bekleed netjes met bladerdeeg. Bladerdeeg dat over de rand hangt haal je weg door met een deegroller over de rand te rollen. Druk het overhangende bladerdeeg wat naar beneden om het netjes ‘af te snijden’.
  Leg er bakpapier en een blindbakvulling op. Zet 10 minuten in de oven.
 3. Schil de appel, snij in kwarten en verwijder het klokhuis. Snij elk kwart in mooie, dunne plakjes.
 4. Haal de taartvorm uit de oven en verwijder bakpapier en blindbakvulling. Leg de appelplakjes op het deeg. Giet over elk appelwaaiertje een eetlepel karamel. Smeer uit met een kwastje, zodat alle appel met karamel is bedekt. Verdeel de overige karamel over de bodem van het gebak. Zet 6 minuten in de oven.
 5. Haal de taartvorm uit de oven. Verdeel de walnoten en hazelnoten over het gebak. Decoreer met amandelschaafsel. Zet nog ongeveer 4 minuten in de oven.

Bron
Eigen recept missFromage

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

4 thoughts on “Appel-notengebak met vanillekaramel”

  1. Het is echt een fijne vorm. Veel handiger dan rond en zoals je al zegt, weer eens wat anders. Ik zag ‘m staan bij je quiche en wilde je al vragen waar je hem had gekocht. Maar zelfs het antwoord stond er al, dus direct naar Dille en Kamille gegaan :)
   Ik had er alleen twee moeten bestellen, want dat past handig tegelijk in de oven…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>