Flammkuchen

Tarte flambée_Flammkuchen gorgonzola met peer

Flammkuchen gorgonzola met peer

Het Duitse antwoord op pizza. Flammkuchen komen uit de Elzas, waar ze gegeten worden met crème fraîche, veel ui en spek. Aangezien het gebied in de loop der tijden wisselend bij Duitsland en Frankrijk hoorde, is het gerecht ook bekend onder de naam tarte flambée.

Dat eenvoud siert bewijzen ook deze Flammkuchen maar weer. Van oudsher diende het deeg enkel om te checken of de broodoven goed op temperatuur was.

De flammkuchen is goed te vergelijken met pizza. Het verschil zit hem voornamelijk in de vorm en de laag crème fraîche in plaats van tomatensaus. Maar verder is het in beide gevallen aan de fantasie van de kok hoe hij het deeg belegt.
Persoonlijk hou ik van een sober beleg. Niet per se wat betreft de ingrediënten an sich, maar wel qua aantal en hoeveelheid.

Mijn vriend keek een tikje jaloers naar mijn mooi doch simpel deeg. Hij is de pizzabakker bij ons thuis, en ik zag hem al denken dat het recept voor die bodem waarschijnlijk snel op mijn blog staat. Ik kan me zo voorstellen dat onze volgende pizza’s een flammkuchenbodem hebben.

Let op
De hoeveelheid beleg volstaat voor de helft van het deeg. Met één keer de hoeveelheid voor deeg, kun je dus beide flammkuchen maken. Als je twee kuchen met hetzelfde beleg wilt beleggen, neem je de dubbele hoeveelheid.

Dit heb je nodig

Tarte flambée_Flammkuchen ham en champignon

Flammkuchen ham en champignon

Deeg

  • 400 gram bloem
  • 250 milliliter lauw water
  • 7 gram gedroogde gist
  • 0,5 – 1,5 theelepel zout, naar smaak
  • snufje suiker

Beleg  gorgonzola en peer

  • 100 gram crème fraîche
  • 125 gram gorgonzola,
  • halve peer, in dunne plakken (met een dunschiller)
  • 2 bosuien, in stukjes van een centimeter
  • 8 walnoten, gebroken
  • versgemalen peper, naar smaak

Beleg ham en champignon

  • 100 gram crème fraîche
  • 1 ui, in zeer dunne ringen
  • 2 of 3 plakken Parmaham of serranoham, in stukken
  • 8 champignons, in plakken
  • 1 eetlepel olie
  • tijm, naar smaak
  • versgemalen peper, naar smaak

Zo maak je het

Deeg

  1. Meng alle ingrediënten tot een soepel deeg. Laat het deeg 1 uur rijzen, afgedekt en op een warme plek.

Flammkuchen

  1. Verwarm de oven voor op 225 graden. Verwarm ook de bakplaat.
  2. Verdeel het deeg in twee gelijke porties. Rol uit in de vorm van een rechthoek. Hoeft niet zo precies, dat staat lekker authentiek. Leg de bodem op een vel bakpapier.
  3. Smeer crème fraîche over de bodem, maar laat een rand vrij. Verdeel er het beleg naar keuze over (suggesties zie hieronder).
  4. Pak het bakpapier voorzichtig op, leg het op de hete bakplaat en schuif het in de oven. Bak de flammkuchen ongeveer 12-15 minuten.

Gorgonzola-peer

  1. Verdeel de overige ingrediënten over de crème fraîche.

Ham-champignon

  1. Verhit de olie in een pan. Bak de ui 3 minuten op middelhoog vuur. Haal uit de pan en zet opzij.
  2. Bak vervolgens de champignons 3 minuten op middelhoog vuur.
  3.  Verdeel de ingrediënten over de crème fraîche.

Bron
missFromage.com

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

4 thoughts on “Flammkuchen”

  1. Wat een leuk recept! Mijn ouders aten Flammkuchen in Duitsland en waren zeer enthousiast. Nu kan ik er één voor hun maken, dankjewel!
    Super dat je de hoeveelheid zout variabel maakt trouwens, zo kan iedereen meegenieten.
    Groetjes van Martine

  2. Gorgonzola met peer! Een van mijn favoriete combi’s! Als ik straks bevallen ben, weet ik zeker dat deze flammkuchen ergens in de top 5 van mijn “to eat” list zal staan!

  3. Hey zusje, je hoeft helemaal niet te wachten, hoor! Gorgonzola is vaak gepasteuriseerd en dan mag je het gewoon eten tijdens de zwangerschap (check het etiket wel eerst).
    Of gaat het om een ander ingrediënt?

Leave a Reply to Martine Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>