Kippenbout met tequila-frambozensaus * Saus van Dorien

Kippenbout met tequila-frambozensaus

Kippenbout met tequila-frambozensaus

Geïnspireerd door al de heerlijke inzendingen voor het Foodblogevent Saus heeft Dorien deze fruitige tequilasaus bedacht. Ze heeft zelf geen foodblog, maar vond dit sausje de publicatie en inzending helemaal waard. En terecht!

Ze gaf een flinke draai aan een recept dat zij vond op een Amerikaanse kooksite om tot haar eigen variant te komen. Komijn, framboos en tequila zijn de belangrijkste smaakmakers in dit recept. Voor mij een verrassende en onbekende combinatie.

Als host van het Foodblogevent plaats ik haar ‘TexMex Kippenbout’ maar al te graag op mijn blog. In de archieven van het Foodblogevent vond ik geen andere deelnemers zonder foodblog, maar dit is toch een chique oplossing in dit geval – niet?!

 Ingrediënten

 • 200 gram (diepvries)frambozen
 • 1 citroen
 • 4 kippenbouten
 • komijn (poeder)
 • peper, zout
 • 50-60 ml tequila (2 borrelglaasjes)
 • Italiaanse kruiden
 • 75 gram boter
 • ½ kipbouillonblokje
 • 1 eetlepel maïzena
 • 1 eetlepel suiker

Verder nodig: steelpan, braadpan, ovenschaal of braadslee en oven.

Ca. 1 u en 15 minuten bereidingstijd.

Bereidingswijze

 1. In een steel pannetje 80% van de (ontdooide) frambozen met sap van  een halve citroen pureren (‘schil’ nog niet weggooien) en langzaam een beetje inkoken. De andere 20% heb je later nog nodig. Beetje af laten koelen en zeven. Zet even opzij in een schaaltje.
 2. Kippenbouten goed insmeren met komijn, zout en peper en in ca. 35-40 gram boter rondom aanbraden. Oven voorverwarmen op 200 graden.
 3. Leg wat klontjes boten in de ovenschaal of braadslee, leg de kippenbouten erop en giet het bakvocht erbij. Smeer met de citroenschil nog wat sap over de kip, giet vervolgens de tequila over de kippenbouten en bestrooi deze met wat Italiaanse kruiden. Zet het geheel 10-15 minuten in de hete oven.
 4. Begiet de kip met het vocht in de ovenschaal en laat de boel verder doorgaren op ca. 150 graden (30 – 40 minuten). Iedere 10 minuten de kip begieten met het vocht.
 5. Verwarm ondertussen in het steelpannetje een kopje water met het halve bouillonblokje. Schep ca. 2 eetlepels eruit in een kommetje, laat een beetje afkoelen. Voeg de gezeefde frambozen toe aan de kippenbouillon en warm goed door.
 6. Haal de kip uit de ovenschaal en giet het vocht bij de frambozen/kippenbouillon. Leg de kip terug in de oven en houd deze warm bij ca. 80 graden.
 7. Kook de saus in het steelpannetje op een niet te hoog vuur in (max. 10 minuten). Meng het restje kippenbouillon met een eetlepel maïzena en voeg toe aan de saus. Laat nog even aan de kook komen en voeg dan de laatste frambozen en nog ca. een eetlepel suiker toe.
 8. Doe ca. 2 eetlepels saus op een bord, leg er een kippenbout op en giet er nog een à twee eetlepels saus overheen.

Serveer bijvoorbeeld met wat ijsbergsla en gebakken aardappeltjes.

Enjoy!

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

One thought on “Kippenbout met tequila-frambozensaus * Saus van Dorien”

 1. Supertrots! sta ik daar zomaar op een kookblog! tnx MissFromage !!!
  Hoor graag van de dapperen die het proberen wat men ervan vind
  taste first , then tell me later !

  Dorien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>