Koekjes met vin santo en olijfolie

Koekjes met vin santo en olijfolie

Koekjes met vin santo en olijfolie

Vin santo is een Toscaanse dessertwijn die is gemaakt van druiven die een paar maanden gedroogd zijn. De ene fles is de andere niet; de wijn kan vrij zoet, maar ook aan de droge kant zijn. Proeven dus, voordat je ermee gaat werken.

Tijdens de afgelopen Foodswap had ik een flesje vin santo gekregen. Volgens goed Toscaans gebruik doop je er je cantuccini (amandelkoekjes) in en aangezien mijn gulle gever daar hele fijne exemplaren van had meegestuurd, hebben wij die traditie direct overgenomen. Het doel van de Foodswap is immers inspireren en genieten.

Een week later ben ik zelf in Italië en lees ik een recept voor biscotti met vin santo en olijfolie. Mijn Italiaans beperkt zich tot een aantal etenswaren en kooktermen, maar het eenmaal terug in het vakantiehuisje driftig genoteerde recept geeft een lekker resultaat. Ik vond de koekjes alleen wat bleek, dus vervang de suiker uit het originele recept gerust (deels) door honing.

Ingrediënten

(circa 15 koekjes)

 • 250 gram bloem
 • 100 gram suiker (of 75 gram honing)
 • 1 deciliter vin santo
 • 1 deciliter extra vergine olijfolie
 • 40 gram rozijnen
 • 30 gram pijnboompitten
 • 2 eetlepels zelfrijzend bakpoeder
 • flinke snuf zout

Koekjes met vin santo en olijfolie maken

 1. Doe de rozijnen in een schaaltje en schenk er vin santo bij. Laat de rozijnen minimaal een half uur weken (afgedekt).
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak de bakplaat eruit en leg er een vel bakpapier op.
 3. Schenk de vin santo waarin de rozijnen hebben geweekt in een maatbeker en vul aan tot 1 deciliter.
 4. Doe alle ingrediënten, behalve de geweekte rozijnen, in een kom en kneed alles goed door elkaar. Voeg de rozijnen toe en kneed nog even door.
 5. Draai een balletje zo groot als een pingpongbal van het deeg, druk plat en leg op de bakplaat. Herhaal dit tot al het deeg op is.
 6. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven. Bak de koekjes ongeveer 20 minuten. (Als je honing gebruikt, check dan vanaf 15 minuten baktijd of de koekjes mooi bruin zijn.)

Geïnspireerd op het recept Biscotti al vin santo in Cucina no problem, n.9 settembre 2013

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

One thought on “Koekjes met vin santo en olijfolie”

 1. Inderdaad kun je alles bakken in extra virgin olijfolie. In de echte kun je makkelijk bakken en koken. Vaak zie je dat extra virgin verkocht wordt als puur, maar let op dat er ook veel gemengde olijfolien op de markt zijn. Je herkend echte extra virgin olijfolie aan de “vlokkerijheid”als de olie onder 8 graden komt, dan gaan de bestanddelen wat “klonteren”. Dit betekent dat je de echte en pure extra virgin olijfolie hebt. Als deze helder blijft dan is deze absoluut vermengd en is niet aan te raden om in te bakken of salades. Meestal zitten er dan teveel residuen (andere stoffen, vervuiling), die het vlokken tegengaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>