Pavlova met bosvruchten

Ein-de-lijk! Nu ik een keukenmachine heb, kan ik me ook eens wagen aan iets wat langer dan een minuut geklopt moet worden. Zoals de eiwitten van deze pavlova.

Nu kwam het uitermate goed van pas dat ik elke tip van de chefs/jury van Masterchef Australia probeer te onthouden. Zelfs als het om het beslag voor pavlova gaat. Iets wat normalitair niet op mijn cooklist staat. Stond!

De tip in kwestie was: het beslag moet glanzen. En dat deed deze.

 

Wat onwennig kijken mijn vriend en ik naar de glanzende ovaaltjes van opgeklopt eiwit op het bakpapier. Het zou moeten blijven staan in flinke pieken. Het stond en het piekte wat, maar ‘in flinke pieken’, nee. Wat is dan wijsheid?

Plaatjes van andere pavlova’s-to-be gezocht, en daar leek het eigenlijk wel op. Gewoon in de oven zetten, anderhalf uur laten drogen en kijken wat het resultaat is, besloot ik kordaat.
Ook na die oventijd leek het op wat het moest zijn: stevig, droog, scheurtjes… En ik schoof ze zó van het bakpapier.

Mijn schoonouders kwamen wel even ‘helpen’. Slagroom kloppen, fruit draperen en smullen maar! Misschien niet het moeilijkste publiek, maar de recensies waren lovend. En daar doe je het uiteindelijk toch voor!

Dit heb je nodig
(4 personen)

 • 5 eiwitten
 • 125 gram suiker
 • 125 gram poedersuiker
 • 300 milliliter slagroom
 • 1 zakje vanillesuiker van 8 gram (home made vanillesuiker kan ook)
 • 200 gram bosvruchten (rode bes, blauwe bes, aardbei, braam en framboos) – maar je kunt ook voor ander fruit kiezen.
 • enkele blaadjes munt (optioneel)

Zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 100 graden.
 2. Klop de eiwitten stijf. Voeg beide suikers beetje bij beetje toe. Blijf kloppen totdat het mengsel goed stevig is en in pieken omhoog blijft staan.
 3. Bedek de bakplaat met bakpapier. Vorm met een spuitzak of lepel tamelijk hoge rondjes/ovaaltjes van het mengsel. De vormen moeten een doorsnede van 8 tot 10 centimeter hebben.
 4. Zet de bakplaat in de oven en laat het anderhalf uur drogen. Laat het schuimgebak vervolgens afkoelen.
 5. Klop de slagroom. Voeg de vanillesuiker toe als de slagroom bijna stijf genoeg is.
 6. Deze laatste stap doe je vlak voor het serveren! Bedek de schuimgebakjes met een laag slagroom. Rangschik de vruchten (en muntblaadjes) over het gebak.

Bron
Pavlova uit Ma Cuisine van Magimix

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

3 thoughts on “Pavlova met bosvruchten”

  1. Jazeker! Zowel voor deze pavlova’s als voor de aardappelkoek uit Ardéche. En wat werkt dat fijn… Ik ben er helemaal blij mee.
   Ik schrijf nog een recensie, maar ben eerst even op vakantie :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>