Zo vind je de perfecte keukenmachine

Wat is de ultieme keukenmachine? Wat mag je ervan verwachten – en wat niet? Wat mag deze kosten? En vooral: hoe vind je de jouwe (en waar)?

Je wilt een keukenmachine aanschaffen? Welkom in het oerwoud van keuzes en benamingen! Weet jij waar een foodprocessor begint en een keukenmachine ophoudt? En hoe een standmixer met uitbreidingsmogelijkheden in het plaatje past?

Ach, die benamingen zijn niet zo belangrijk. Het gaat om de keuzes die je maakt, afgestemd op je wensen en mogelijkheden. Beantwoord de vragen en weeg telkens af of je het een belangrijk punt vindt.
Aan dit artikel gaat een zoektocht van twee jaar vooraf, op en af natuurlijk. Profiteer van de wijsheden die ik heb opgedaan.

Wat moet hij kunnen?
Als je een keukenmachine wil kopen, vraag je dan ten eerste af wat je met je keukenhulp wilt doen: snijden en hakken, deeg en beslag maken, citrusvruchten persen of juist ander fruit… Waar wil je hem voor gebruiken?

Wat vinden anderen?
Hoe blij zijn anderen met hun apparaat? En waarom? Vraag ernaar bij familie en vrienden. En check de reviews op Kieskeurig en vergelijkbare websites, want consumentenervaringen zeggen ook iets. Probeer wel door de reviews heen te prikken; heb je niet met een zeurpiet of kluns te maken?

Voorkeuren
Stap eens een winkel binnen of surf wat op internet. Hou je wensen en de reacties van anderen in je achterhoofd. Welke merken/apparaten/modellen spreken je aan?
Bestel niet in een enthousiaste bui en laat je niet overhalen direct iets te kopen; je wilt enkel een lijstje merken/apparaten/modellen maken die je tegen elkaar kunt afwegen. Gebruik voor die afweging onderstaande checklist.

Checklist keukenmachine kopen

 1. Hoe groot is de inhoud van de kom? Past dat bij het aantal personen waarvoor je doorgaans kookt?
 2. Hoe zit het met uitbreidingsmogelijkheden of meegeleverde opties? Denk bijvoorbeeld aan persen (citrus en ander sap) of blenden. Heb je dat nodig (m.a.w. ga je dit ook echt gebruiken?)
 3. Zitten er veel accessoires bij? Hoe en waar bewaar je deze?
 4. Heeft-ie een vulopening, zodat je tussentijds producten kunt toevoegen?
 5. Werkt de machine op verschillende snelheden, opdat je de juiste snelheid voor de juiste klus kunt kiezen?
 6. Hoe ziet-ie eruit? Vind je the looks belangrijk, of draait het enkel om wat-ie kan?
 7. Hoeveel ruimte beslaat hij op je aanrecht?
 8. Passen de meeste onderdelen in de vaatwasser of ben je aangewezen op ouderwetsch borstelen?
 9. Zoek op internet naar reviews over de machines waarin je geïnteresseerd bent. YouTube is een goed startpunt.
 10. Bezoek eens een echte winkel om de machines waarin je geïnteresseerd bent te bekijken en vragen te stellen.
 11. Kijk waar je de beste deal kunt krijgen, internet of winkel.
 12. Past het apparaat naar keuze binnen je budget? (als antwoord = nee: begin opnieuw met afwegen)
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>