Brabantse asperges

Asperges op z’n Brabants. Als je in mei of juni over een provinciale weg rijdt in Brabant, lijkt het alsof je nooit meer dan 300 meter of 2 keer afslaan verwijderd bent van de heerlijkste asperges. Fantastisch vind ik dat, die bordjes naast de weg die je naar de boerderijwinkels loodsen. Vaak kun je direct ook aardbeien scoren, dus dan is het toetje ook al binnen.

Brabantse asperges met ham ei en piepers

Brabantse asperges

Ham, ei en piepers
Ik wacht met asperges eten totdat het aspergeseizoen geopend is. Dan smaakt het me echt super goed. In eerste instantie wil ik ze zoals ik ze altijd gegeten heb; met ham, ei en piepers. Een typisch Brabantse manier om het witte goud klaar te maken (misschien ook Limburgs, maar dat zou ik niet weten).

Aspergekroketten
Na een paar keer asperges op Brabantse wijze gegeten te hebben, móet ik mijn aspergekroketten weer maken. Daar ben je wel even zoet mee, maar het is het zo ontzettend waard.

Roomboter
Nog even één ding: gebruik roomboter in dit recept en absoluut géén margarine ofzo. Er gaan maar 2 ingrediënten in de saus, dus de smaak van de roomboter bepaalt veel.

Ingrediënten

(4 personen)

 • 1,5 kilo asperges, ongeschild
 • 12 plakken gekookte ham, wat dunner gesneden (of 8 dikkere als je dat lekkerder vindt)
 • 8 eieren
 • 125 gram roomboter
 • 600 gram krieltjes
 • enkele takjes peterselie

Brabantse asperges maken

 1. Kook de eieren 8 minuten. Spoel af met koud water. Laat verder afkoelen.
 2. Schil de asperges. Kook de asperges 10 minuten in gezouten water. Draai het vuur uit en laat de asperges nog 10 minuten garen in het kookwater.
 3. Kook of stoom de krieltjes gaar (tijdsduur hangt af van de grootte van de krieltjes).
 4. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. Verhit de roomboter in een steelpannetje. Voeg het geprakte ei toe en warm door. Voeg eventueel zout en peper toe naar smaak.
 5. Leg 3 plakken ham op elk bord. Ik vind het leuk om er ‘roosjes’ van te maken. Daarvoor pak je een punt van de ham en draait het plakje ham op (denk aan de beweging die je maakt met een schroevendraaier). Maar oprollen of anders draaien of rollen kan ook.
 6. Haal de asperges uit het kookwater en verdeel ze over de borden. Leg de asperges deels over de ham. Leg de krieltjes naast de ham en asperges. Schep de eiersaus over de asperges. Knip of scheur wat peterselie over de krieltjes.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

One thought on “Brabantse asperges”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>