Franse Uiensoep

In deze zevende editie van de Soep Special een lichtgebonden Franse uiensoep met witte wijn. Voor mij smaakt deze soep heel luxe, maar dat komt waarschijnlijk ook omdat ik in mijn studententijd vaak een studentenversie at. Die studentensoep bestond uit gebakken ui met bouillonblokjes en water. De ui bakte ik achteraf gezien te kort en wijn was een luxe die ik me toen niet kon permitteren. En als ik geraspte kaas nodig had, kocht ik geraspte kaas. Maar natuurlijk is zelf raspen veel en veel smakelijker.

Licht gebonden Franse uiensoep met witte wijn en croutons met geraspte kaas.

Franse uiensoep

Nu gebruik ik ook bouillonblokjes. Van die kleintjes voor 200 milliliter, per 2 verpakt. Ik maak vrij vaak zelf bouillon, maar als het er even niet in zit, pak ik die miniblokjes erbij.
Maar het loont dus de moeite om een eenvoudig groentebouillonnetje te maken. Per liter water een flinke peen, prei, tomaat, ui, laurier en tijm in ongezouten water te laten trekken. Half uurtje pruttelen en dan groenten eruit vissen. Dan pas zout toevoegen. Je kunt het zeven om alle tijm te verwijderen, maar dat doe ik meestal niet. Soms maak ik 2 liter en vries de overige bouillon in gedeeltes in.

Tip: hapjespan
Nog een huishoudelijke tip. Soepen waarvoor je eerst ingrediënten moet bakken en erna moet laten koken, maak ik meestal in een hapjespan. Het werkt prima en het bespaart afwas.

Bekijk ook de andere Soep Special soepen

  1. Hongaarse goulashsoep
  2. Spaanse knoflooksoep
  3. Pindasoep
  4. Heldere ossenstaartsoep
  5. Jota: zuurkoolsoep uit Slovenië
  6. De beste erwtensoep ooit
  7. Vurrukkullukku soep met gamba’s on a stick
  8. Potage bonne femme
  9. Fluweelzachte preicrèmesoep
  10. Pittige Thaise champignonsoep: Tom yam het nang fa

Ingrediënten Franse uiensoep

  • 50 gram boter
  • 650-750 gram ui, in halve ringen
  • 1 flinke teen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 theelepel tijm, gedroogd
  • 150 milliliter witte wijn
  • 1,5 liter bouillon (vlees of groente)
  • 1 laurierblad
  • half stokbrood
  • 100 gram gruyère, geraspt (of andere kaas die goed smelt)

Franse uiensoep maken

  1. Smelt de boter in een pan en bak de ui op laag vuur. Laat een half uur tot drie kwartier rustig bakken. Als de eerste bruine randjes aan de uien verschijnen, zijn ze klaar. Voeg de knoflook toe en bak een minuut mee op iets hoger vuur. Voeg bloem en tijm toe. Bak twee minuten.
  2. Schenk de wijn over de uien en roer. Schenk vervolgens de bouillon in een straaltje in de pan, terwijl je rustig blijft roeren. Voeg het laurierblad en wat peper toe. Laat een kwartier pruttelen (of langer).
  3. Gratineer het stokbrood door het in plakken te snijden, met kaas te bestrooien en onder de grill te leggen totdat de kaas gesmolten is. Of gratineer de soep door deze in ovenvaste kommen te scheppen, er plakken stokbrood in te leggen, met kaas te bestrooien en onder de grill te leggen totdat de kaas gesmolten is.

Bon appetit!

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Franse Uiensoep”

  1. Je recept lijkt me heel lekker! Maar ik maak deze soep nog eenvoudiger ( denk ik) Ik maak voor een grote soeppan (ongeveer 6 personen)
    600 gram schoongemaakte, gesnipperde uien( met de keukenmachine)
    1 potje runderbouillon ( liefst van de Lidl)
    4 laurierblaadjes
    vers gemalen peper naar smaak
    Zelf geraspte jonge kaas met evenveel parmezaan erdoorheen
    een stokbrood
    Net als jij bak ik de uien heeeeeeeeeeel langzaam lichtbruin aan in de soeppan met dikke bodem.
    Ik roer vaak om aanbranden te voorkomen. Daarna voeg ik het potje bouillon toe met 6!!! potjes water en de 4 laurierblaadjes en de peper
    ik laat dit minstens een half uur pruttelen, regelmatig even roeren. Dan vis ik de laurierblaadjes eruit en schep de soep in grote kommen. Leg een snee stokbrood op de soep en op het stokbrood ruim de gemengde kaas. De kaas smelt door de warmte van de soep. De rest van het stokbrood en de kaas geef ik erbij. Dit recept is altijd een succes gebleken. Wijn erin lijkt me heel lekker maar kan niet omdat iemand hier halal eet. Maar ik ga zeker ook jouw recept een keer proberen !

    1. Leuk dat je jouw recept deelt, Tanja! Goed idee ook om er meer stokbrood (en kaas) bij te geven, want dat kan bijna niet genoeg zijn :)

Leave a Reply to Tanja Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>