Hachee

(Bijna) volgens oma’s recept

Hachee op tafel vind ik altijd een prettig vooruitzicht. Het verjaagt het chagrijn van een irritante file en het verwarmt na een stevige boswandeling. Hachee is voor mij een schoolvoorbeeld van comfort food. Eten waar je een fijn, huiselijk gevoel bij krijgt.

Brabantse hachee

Brabantse hachee

Dit gerecht is een familierecept, maar – sorry oma – ik voeg een beetje sambal toe voor wat extra pit. Met deze hoeveelheid krijg je geen pepersmaak, maar speelt het een rol op de achtergrond.
Soms kan ik het niet laten en gaat er nog wat peperkoek doorheen of mosterd. En soms vervang ik een deel van het vocht door wijn of bier. Maar echte hachee, daar moet je niet teveel mee uithalen. Anders is het geen hachee meer, maar een ander stoofpotje.

Een goed Brabants bordje eten. Lekker bij wortelstamp of aardappelpuree en rode kool met appeltjes.

Ingrediënten

(4 personen)

 • 500 gram runderriblap (of ander rundvlees dat geschikt is om te stoven), in blokjes
 • 500 gram uien, in halve ringen
 • 50 gram boter + 25 gram boter
 • 2 eetlepels bloem
 • 1 eetlepel azijn
 • 2 blaadjes laurier
 • 2 kruidnagels
 • 750 milliliter bouillon
 • 1 of 2 theelepels sambal (optioneel)
 • zout en peper, naar smaak

Hachee maken

 1. Haal het vlees een half uur voor de bereiding uit de koelkast.
 2. Verhit 50 gram boter in een braadpan. Doe het vlees in de pan en maal er wat peper overheen. Bak het vlees op laag vuur totdat het rondom bruin begint te kleuren. Schep het vlees uit de pan en zet even opzij.
 3. Voeg 25 gram boter toe aan het vet waarin het vlees is gebakken. Bak de uien totdat ze lichtbruin zien. Roer regelmatig. Voeg sambal en bloem toe. Laat 3 minuten meebakken. Roer regelmatig. Voeg warme (niet kokende!) bouillon en azijn toe. Roer. Doe het vlees terug in de pan. Voeg laurierblaadjes toe. Laat de hachee minimaal 3 uur op een zo zacht mogelijk vuurtje stoven.
 4. Verdeel de hachee over de borden.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

7 thoughts on “Hachee”

 1. Hmm, zeker lekker, hachee. Met aardappeltjes en rode kool. Daar heb ik ook altijd wel zin in. Of ik maak er jachtschotel van met puree en appels. Overigens vergeet je te vermelden dat de ui toegevoegd moet worden? Smakelijk.

  1. Hallo Hans, meestal kies ik voor vleesbouillon. Zelf getrokken als het er is, en anders met bouillonblokjes (ik gebruik die kleine blokjes voor 200 milliliter bouillon per stuk).

 2. Heerlijk, precies zoals mijn moeder hem (zonder sambak :) ) ook maakte en ik nog steeds.
  Tipje voor de kruidnagel en natuurlijk ander klein spul wat je weer uit je gerechten wil halen.
  Ik gebruik daar altijd zo’n ding voor waarmee je ook thee zet van losse blaadjes.
  http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/46956800/
  makkelijk voor kruidnagel, peperkorrels, jeneverbessen enzo. Niet meer zoeken maar gewoon uitpakken :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>