Heldere ossenstaartsoep

Deze heldere ossenstaartsoep maak je van een ossenstaart. Dat ligt misschien voor de hand (laat ik het hopen), maar ik vermoed dat er meer blikken en zakjes ossenstaartsoep worden gekocht dan ossenstaarten. Een gemiste kans, want je maakt er een ontzettend lekkere bouillon van. En bouillon is zo eenvoudig om te maken. Het duurt wel even, maar je hoeft er nauwelijks iets aan te doen.

Heldere ossenstaartsoep

Heldere ossenstaartsoep

Met deze vierde soep van de Soep Special heb ik al één gang van ons kerstdiner klaar. We eten met twee volwassenen en één kleuter en met Kerst schuift ook mijn schoonmoeder aan. En aangezien ik ossenstaartsoep een typische soep voor Kerst vind, heb ik snel een ‘grote helft’ in de vriezer gezet. Bijna twee maanden van tevoren! Het wordt nog eens wat met mij.

Eerdere (maaltijd)soepen uit de Soep Special:

Ingrediënten

(4 -6 personen)

  • 1 ossenstaart, in stukken
  • 1,5 liter water
  • 1 ui
  • 2 wortels
  • 1 prei
  • 2 kruidnagels
  • enkele takjes bladselderij
  • 1 laurierblad
  • 5 zwarte peperkorrels
  • enkele eetlepels Madeira of rode wijn
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • zout en peper
  • 1 stengel bleekselderij, in dunne plakjes
  • vermicelli (optioneel)

Ossenstaartsoep maken

  1. Doe de ossenstaart en 1,5 liter koud water in een soeppan. Verhit totdat het water bijna kookt (de eerste luchtbelletjes verschijnen). Zet het vuur zo laag mogelijk. Snijd de ui en de prei doormidden. Prik de kruidnagels in een ui. Hak 1,5 wortel in grove stukken. Voeg deze groenten, de bladselderij, het laurierblad en tijm toe. Laat 3 uur of langer trekken.
  2. Haal de ossenstaart uit de pan en bewaar deze. Haal groenten en kruiden uit de pan en gooi dit weg. Snijd het vlees van de ossenstaart in kleine blokjes. Zet opzij.
  3. Zeef de soep. Zet de soep weer op het vuur. Voeg twee eetlepels Madeira/wijn toe. Proef en breng op smaak met zout, peper en Madeira/wijn.
  4. Snijd de halve wortel in zeer kleine blokjes. Voeg de wortel en bleekselderij toe. Laat zachtjes koken totdat beide groenten gaar zijn. Voeg dan de blokjes vlees weer toe. Voeg eventueel ook vermicelli toe en laat zachtjes koken. Houdt de tijd aan die de vermicelli nodig heeft om te garen volgens de verpakking.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>