Kippensoep

Kippensoep, nummer 10 van de Soep Special, wordt ook wel Joodse penicilline genoemd. Hoe geneeskrachtig deze soep precies is, durf ik niet te zeggen, maar het is als foodie-mama heerlijk om wat foodie-achtigs te kunnen doen als de mannen in huis wat bleekjes zien of hangerig worden. Of misschien werkt het wel als placebo, want – even afkloppen – na dat soepje is er niemand meer geveld door virussen of bacteriën.

Kippensoep, zoals mama hem maakt.

Kippensoep, zoals mama hem maakt.

Het begint misschien een beetje lachwekkend te worden, maar ook van deze soep heb ik nog 2 porties kunnen invriezen. Handig voor als ik weer eens twijfel aan de weerstand hier in huis. En ja, we hebben een enorme vriezer. Maar niet de mega-vriezer die ik eerst op het oog had, want het is ook belangrijk dat de inhoud snel genoeg gegeten wordt. Nu hebben we een vrieskast en dat is zo ongelooflijk veel overzichtelijker dan die vrieskist. Van alle Soep Special soepen is er nu nog maar 1 portie jota, 1 keer bloemkoolsoep en 2 keer kippensoep ingevroren. Dat overzicht had ik niet met die kist.

Ingrediënten

(2 – 2,5 liter soep, circa 8 personen)

kippenbouillon

  • 3 kippenbouten
  • 2 winterwortels, in grove stukken
  • 2 preien, in de lengte en de breedte gehalveerd
  • 2 tomaten, doormidden gesneden
  • 1 grote ui, met schil*, doormidden gesneden
  • 2 afgestreken eetlepels gedroogde tijm
  • 10 peperkorrels, gekneusd
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 kruidnagels

*Verwijder de buitenste schil van de ui met zand eraan. Maar de mooie laat je zitten, want dan krijgt de bouillon een mooiere kleur.

Vulling kippensoep

  • vlees van 1 kippenbout** uit de bouillon, in kleine stukken
  • bospeen, een stuk of 3, in smalle plakjes
  • prei, een kleintje, in dunne ringetjes
  • peterselie, heel fijn gesneden
  • 1 eetlepel zout, meer naar smaak
  • witte of zwarte peper
  • enkele snufjes kurkuma
  • enkele snufjes knoflookpoeder
  • vermicelli (eventueel)

extra

  • soeppan van 8-10 liter

**Je kunt ook al het kippenvlees in stukjes toevoegen aan de soep. Maar bij kippensoep vind ik een net wat minder gevulde soep lekkerder. Ik maak meestal kippenragout of kip-champignonragout van het vlees dat over is.

Kippensoep maken

  1. Breng 3,5 liter water aan de kook in een grote soeppan. Voeg daar alle groenten en kruiden voor de kippenbouillon aan toe. Zodra het water kookt zet je het lager en leg je de kippenbouten in de pan. Zet de pan op het kleinste pitje. De inhoud moet niet koken. Laat dit minimaal 4 uur trekken, maar liever 12 uur of langer. Plaats een deksel schuin op de pan.
  2. Zodra de soep lang genoeg getrokken heeft, vis je de grote stukken groente uit de pan. Deze kunnen weg. Haal ook de kippenbouten en vlees dat is losgeraakt uit de pan en leg dit op een snijplank om wat af te koelen. Zeef de soep zodat ook de kleinere stukken groenten en de kruiden uit de bouillon gefilterd zijn en gooi ook de inhoud van de zeef weg. Wie elk spoortje groenten en kruiden wil verwijderen, giet de soep ook nog door een schone doek. Ik vind dat niet nodig.
  3. Laat de soep inkoken totdat je 2 tot 2,5 liter over hebt (of totdat je hem goed vind smaken). Breng de soep verder op smaak met zout, kurkuma, knoflook en peper. Voeg de overige ingrediënten voor in de kippensoep toe, behalve de vermicelli. Proef na 10 minuten of de wortel zacht genoeg is. Als dat het geval is, voeg je vermicelli toe. Hou je aan de kooktijd op de verpakking, maar laat de kippensoep niet koken. De vermicelli gaart goed in heet-maar-niet-kokend water. De kippensoep is klaar als de vermicelli gaar is.

Kippensoep, ouderwets recept.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>