Kletskoppen

Kletskoppen, de eerste keer dat ik een recept op dit blog in aangepaste versie nogmaals publiceer. Half november 2012 heb ik een recept voor kletskoppen geblogd. Met eer en geweten heb ik het recept gemaakt en twee keer enkele bakplaten vol heerlijke kletskoppen gebakken. Ik heb ze zelfs nog uitgedeeld op het werk (tijdens een vergadering, en de koekjes waren zo knapperig dat we een pauze hebben moeten inlassen, want doorpraten had geen zin).

Kletskoppen zelf maken. Koekjes bakken. Lekkere recepten voor koekjes.

Kletskoppen

Maar afgelopen week bakte ik ze weer en kreeg helemaal geen goed resultaat. Terwijl ik het recept niet meer uit m’n hoofd wist en alle stappen opvolgde die ik bijna twee jaar geleden heb opgeschreven. Dat kon ik niet op me laten zitten.

Grootste probleem was dat ik geen brosse, doorzichtige koekjes kreeg. Althans, niet in het midden. Het deeg was te compact. Drie bakplaten later had ik de goede structuur weer te pakken. Ik heb alles netjes genoteerd en ben de volgende ochtend weer aan het bakken geslagen. Gelukkig kwamen ze uit de oven zoals ik gehoopt had.

Wat er de vorige keer is misgegaan, zal altijd een raadsel blijven. Maar zeker weten dat ik de kletskoppen over een paar weken (ik ben ze nu echt beu) weer ga bakken. En mocht iemand ze thuis bakken volgens mijn recept, laat me dan weten of het is gelukt. Dat vind ik sowieso fijn om te horen, maar deze keer nog een beetje extra.

Ingrediënten

(25-30 koekjes)

 • 75 gram witte basterdsuiker
 • 25 gram bruine basterdsuiker
 • 40 gram roomboter, vloeibaar
 • afgestreken theelepel kaneel
 • snuf zout
 • 40 gram bloem
 • 20 gram amandelen, grof gehakt
 • 20 gram hazelnoten, grof gehakt
 • 2 eetlepels water

Kletskoppen maken

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Meng de suikers, boter, kaneel en zout. Voeg bloem en noten in delen toe. Meng er vervolgens het water doorheen. Het is een vochtig, plakkerig deeg geworden. Het lijkt zelfs wat op een stevig beslag.
 3. Vorm balletjes van het deeg van 1 tot 1,5 centimeter doorsnee. Gebruik hiervoor twee theelepels. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat, met flink wat ruimte ertussen: 9 balletjes op een bakplaat. Geef een klets op elk balletje met een vochtige lepel. Laat 6 tot 7 minuten bakken. Herhaal tot al het deeg op is.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

6 thoughts on “Kletskoppen”

 1. Hahaha! Daar had ik ook niet bij nagedacht hoor… dat ‘krak’ tijdens een werkoverleg, maar ik kan me er van alles bij voorstellen! :)
  Maar ze zijn wel heel erg lekker! :)

  1. Mooie herinnering, maar misschien toch tijd om ze weer eens te eten. En zo moeilijk is het niet om ze te bakken :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>