Champignonragout * home made

Ik ben gezegend met drie zussen die stuk voor stuk van lekker eten en zelf maken houden. We vullen deze liefde allemaal op onze eigen manier in. Dat maakt het praten erover ook des te interessanter. Meestal vinden we elkaars kookkunsten heerlijk, maar een kritische noot mag er ook vallen.

Mijn jongste zus liet onlangs via Whatsapp weten dat zij champignonragout had gemaakt. (Je wilt niet weten hoeveel eetfoto’s er digitaal worden verstuurd tussen de zussen.) En sindsdien laat het gerecht me niet meer los. Champignonragout, dat moest en zou snel op het menu komen.

Ragout kwam in mijn jeugd vooral als voorgerecht bij feestelijke etentjes op tafel, in het bekende bakje. Maar ik wilde er natuurlijk wel mijn eigen draai aan geven. Die draai kun je heel letterlijk nemen; ik plaats een bladerdeegkapje op een ovenschaaltje en draai het goedje om zodra het uit de oven komt. Voor een extra feestelijk tintje.

Dit heb je nodig

(voor 4 personen)

  • 300 gram kastanjechampigons, in niet te dunne plakjes
  • 300 gram champignons, in niet te dunne plakjes
  • 60 gram sjalot, in kleine snippers
  • 250 milliliter bouillon, verwarmd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 4 eetlepels port (alternatief: witte wijn)
  • 50 gram (room)boter
  • 2 afgestreken eetlepels bloem
  • 2 eetlepels olie
  • zout en peper, naar smaak

Extra tip

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 4 ovenschaaltjes of ovenpannetjes
  • Olie om in te vetten

Zo maak je het

  1. Verhit de olie in een grote pan en bak de sjalot totdat deze glazig ziet. Voeg de champignons toe. Bak op half hoog vuur, totdat de champignons vocht beginnen te verliezen. Zet het vuur dan wat hoger totdat nagenoeg al het vocht is verdwenen.
  2. Zet het vuur dan wat lager en voeg boter en knoflook toe. Roer. Voeg port (of wijn) toe en roer het nogmaals goed door elkaar.
  3. Voeg bloem toe en roer goed door. Blijf zo’n 3 minuten roeren. De bloem koekt aan de champignons, maar dit komt later goed.
  4. Voeg de bouillon beetje bij beetje toe en blijf roeren. Je zult zien dat de bloem nu ‘loslaat’ van de champignons en voor een dikkere saus zorgt. Voeg zoveel bouillon toe totdat de gewenste smeuïgheid is bereikt. Als je teveel bouillon hebt toegevoegd, laat je weer wat verdampen.
  5. Proef. Breng op smaak met peper en zout.

Extra tip

  1. Verwarm de oven op 200 graden, voordat je aan de ragout begint.
  2. Vet de ovenschaaltjes licht in met olie. Verdeel de ragout over de schaaltjes. Dek af met bladerdeeg en stop het overlappende deel er tussen.
  3. Zet in de oven, ongeveer een kwartiek. Het deeg moet mooi bruin zijn.
  4. Draai om op een bordje. Strooi er eventueel nog wat (gedroogde) tijm overheen.

Bron
Eigen recept missFromage

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

3 thoughts on “Champignonragout * home made”

  1. Dank jullie wel :)
    En dan kun je nog kiezen; een pannetje met een dakje op tafel zetten of alles omdraaien op een bordje!

    Werkt wel met meer natuurlijk. Appel met suiker en kaneel of calvados en nootjes, dakje erop, omdraaien en bolletje vanille-ijs erbij…

Leave a Reply to I am Cooking with Love Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>