Edelhertenragout met kastanjes en rigatone * gastblog van sissFromage

Edelhertenragout met kastanjes en rigatone * by sissFromage

Als zus van missFromage kun je er bijna niet omheen om aangestoken te worden door de kookgekte van zusterlief! Gelukkig is de liefde voor smaken, geuren, proeven, koken, eten en de gezelligheid rondom het hele gebeuren een ‘familiekwaal’ en mogen we niet allemaal beschuldigend met de vinger dezelfde kant op wijzen.

Gebombardeerd met heerlijke recepten, foto’s om van te watertanden en proeverijen in de culinaire keuken van missFromage herself, is de stap om een gastrecept op haar blog te plaatsen nog maar klein, heel aantrekkelijk en natuurlijk ook een grote eer!

Het is herfst in Nederland. Prachtige herfstkleuren en geuren lokken je al snel naar ‘the place to be’ op een zonnige zondagochtend; het bos. Bepakt met een lege plastic zak liggen mijn vriend en ik al snel bijna horizontaal de vochtige bosgrond af te wroeten, op zoek naar tamme kastanjes. Wat hebben we een geluk, onder het bladerdek liggen talloze kastanjes, glimmend in hun bolster, op ons te wachten. En al snel komt het kind weer in je naar boven; rapen als een bezetene.

Deze edelhertenragout  is een typisch herfstrecept. In ons dorp zit een hertenfarm, dus alle ingrediënten zijn binnen handbereik.

Dit heb je nodig

(3 personen)

Edelhertenragout 

  • 250 gram gemalen edelhertenvlees
  • 1 rode ui, grof gesnipperd
  •  1 stengel bleekselderij, in plakjes
  • ½ winterwortel of 1 kleine wortel, in blokjes
  • nootmuskaat, geraspt
  •  ½ bosje peterselie, grof gehakt
  •  100 gram kastanjes, ongepeld
  •  40 gram boter
  •  1 ½ laurierblaadje
  •  0,5 theelepel tomatenpuree
  •  0,5 glas rode wijn
  •  0,5 liter kippenbouillon
  • zout en peper, naar smaak

Pasta

  • 225 – 250 gram rigatone
  • stuk Parmezaanse kaas, geraspt
  •  zout

Zo maak je het

  1. Begin met het koken van de kastanjes. Kerf de bast kruislings in, hierna 5 minuten in kokend water, afgieten en even af laten koelen. Vervolgens kun je de kastanjes pellen en in grove stukken hakken met een keukenmes.
  2. Hak de ui, selderij en wortel fijn in de keukenmachine. Smelt 1/3 van de boter in een braadpan op middelhoog vuur en voeg de gehakte groenten, het kaneelstokje en de laurierblaadjes toe. Laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes bakken tot de groenten zacht en zoetig, maar nog niet verkleurd zijn. Roer het gemalen vlees door de groenten en rul dit fijn totdat al het vocht verdampt is. Voeg nogmaals 1/3 van de boter, de stukken kastanje en flink wat geraspte nootmuskaat toe en bak dit nog 15 minuten totdat de groenten beginnen te karamelliseren en het vlees gaar is.
  3. Roer de tomatenpuree door het vlees en giet na een minuutje de rode wijn erbij. Goed blijven roeren zodat alle kleverige stukjes los komen van de bodem van de pan en zich weer vermengen in het geheel. Voeg de bouillon toe, breng het aan de kook en laat ongeveer 20 tot 25 minuten zachtjes pruttelen. Af en toe doorroeren, het vocht moet een beetje inkoken tot je een bolognese-achtige saus hebt qua structuur en dikte. Breng de ragout op smaak met peper en zout.
  4. Breng, terwijl je ragout staat te pruttelen, het water voor de rigatone aan de kook. Kook de rigatone in gezouten water al dente. Giet de pasta af en houd een kopje kookvocht achter. Doe een scheut van het kookvocht bij de ragout. Meng de overgebleven boter door de pasta en schep de pasta vervolgens in een grote schaal en overgiet deze met de ragout. Om het af te maken strooi je de gehakte peterselie en de geraspte Parmezaan er overheen.

Edelhertenragout * by sissFromage

Variatietips

  • wij zijn voor rigatone gegaan, maar als je zelf verse pasta wil maken kan dat ook natuurlijk.
  • als je geen verse kastanjes hebt, gebruik dan vacuüm verpakte kastanjes uit de supermarkt.

Bron
Geïnspireerd door: Jamie Oliver

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Edelhertenragout met kastanjes en rigatone * gastblog van sissFromage”

  1. MissFromage, ik ben erg trots op mijn plekje op jouw foodblog, als gast! Nu maar hopen dat mensen dit recept vinden, maken en er ook zo van genieten! Smakelijk allemaal!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>