In kookboeken en op internet zie je tal van recepten staan die home made zijn. Maar wanneer valt eten of drinken nu in deze categorie? Ik heb er nog geen goede omschrijving voor gevonden.
Zoekmachinegigant Google laat het ook afweten. Hits genoeg op ‘home made’, maar enkel in de vorm van de fijne boeken van Yvette van Boven, recepten en eetblogs.
Home made is het tegenovergestelde van kant-en-klaar of uit een fabriek. Dat is duidelijk. Maar waar ligt de grens?
From scratch
Bij jezelf beginnen. Wanneer noem ik een recept home made op mijn blog? ‘Als ik iets helemaal zelf heb gemaakt, from scratch’ is mijn eerste antwoord. Maar ook dat is niet voldoende. Want wanneer noem ik iets ‘from scratch’? De letterlijke vertaling is ‘uit het niks’. En daar ga ik…
De gember in mijn tikka masala curry heb ik niet zelf verbouwd, die komt uit de toko.
De bloem in mijn schiacciata komt van bakker Van Mook.
De cacao in mijn chococatapetl kruidenmix komt – weliswaar eerlijk – van een cacaoboer.
En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Terug bij af? Nou, niet helemaal. Mijn eigen definitie van home made krijgt steeds meer vorm. Ik noem iets home made op mijn blog als ik een recept heb gemaakt van iets wat ik anders in de supermarkt of bij een vakman zou kopen. Een ingrediënt, zoals currypasta of kruidenmix, of een eindproduct, zoals een kaas, brood of frisdrank.
Pasta carbonara
Als ik met die omschrijving tevreden ben, moet ik ook tevreden zijn met het feit dat dit dan voor iedereen geldt. En zoals je al uit die zin kunt proeven; dat ben ik niet zonder meer.
Als iemand me bijvoorbeeld vertelt dat hij home made spaghetti carbonara heeft gemaakt en ik een zakje kruidenmix zie liggen, dan vind ik dat niet kloppen. Dat, terwijl hij kan bedoelen dat hij het aan zijn eigen fornuis heeft gemaakt en ook nog verse ingrediënten heeft toegevoegd. In plaats van een magnetronmaaltijd met die naam te nemen.
Hier zullen velen het met me eens zijn. Maar nog een stapje verder. Over de spaghetti. Ook pasta is gemakkelijk genoeg zelf te maken. Als ik gekochte spaghetti gebruik, vind ik een gerecht sowieso niet home made. Ik gebruik die term alleen als ik ook de pasta zelf heb gemaakt. De saus kan home made zijn, maar het gerecht per definitie niet.
Als je er nog wat lekkere Parmezaanse kaas over raspt, mag je het van mij nog steeds home made noemen, want home made Parmezaan maken, kan alleen als je verhuist.
Kippensoep
Dat home made inhoudt dat je geen pakjes en zakjes gebruikt, zal door velen onderschreven worden. Een zakje openscheuren en water toevoegen, maakt nog geen kippensoep.
Maar een kip zelf laten opgroeien en slachten, is weer het andere uiterste. Ik schat in dat er weinig mensen zijn die vinden dat kippensoep het home made predicaat pas verdient als dat het geval is.
De ‘waarheid’ zit er dus ergens tussenin. Maar waar?
De ene tomaat is de andere niet
En hoe zit het met een product als tomaten uit blik? Ik gebruik tomaten uit blik bij de bereiding van bolognesesaus. Mag ik dan nog van ‘home made ragu’ spreken?
Ik vind van wel. Tomaten uit blik zijn voor mij een erg specifiek product. Ik kan zelf tomatenstukjes in tomatensap maken, maar dan zal ik nooit een zelfde resultaat kunnen krijgen. De tomaten die voor tomaten uit blik (of tomatenpuree) worden gebruikt, zijn andere tomaten dan ik kan kopen.
Correct me if I’m wrong – ik hoor het graag.
Appeltaart versus aardappels
Volgens mij heeft de term ‘home made’ ook nog met het product te maken waarover je het hebt. Met de gevoelswaarde bij een product, om precies te zijn. Als je vertelt dat je een home made appeltaart hebt gemaakt, zal je publiek verlekkerd kijken. Maar hoe zou er gereageerd worden als je vol trots je home made gekookte aardappels presenteert?
Wat denk jij?
Als je iets home made noemt, mogen er geen pakjes-en-zakjes gebruikt zijn. Een ingrediënt dat niet gemakkelijk genoeg zelf te verkrijgen is, kun je wel gebruiken in een home made product (fokken en laten groeien vallen dus af). Maar als het ook enigszins zelf te maken is, moet het ook. De term home made moet je verdienen!
En toch kun je blijkbaar niet alles wat je zelf hebt gemaakt zomaar home made noemen…
Ik ben benieuwd hoe anderen erover denken.
Home made recepten van missFromage
- Boboti kruidenmix
- Champignonragout
- Chococatapetl kruidenmix
- Fougasse chorizo en tijm
- Frisdrank van fruit
- Marrakech kruidenmix
- Paneer (Indiase kaas, vegetarisch)
- Ricotta (Italiaanse kaas, vegetarisch)
- Schiacciata (Italiaans brood)
- Tikka masala currypasta
- Vanille-karamelsaus
- Vanillesuiker
Kijk ook eens hiernaar:





Wat betreft tomaten: helemaal mee eens. Ook Italianen gebruiken tomaten uit blik (of eigen weckpot) omdat het conserveren ook een gewenste smaakverandering geeft die je niet met verse tomaten kunt bereiken.
Pasta? Mwoa, ik heb op pastacursus mensen meegemaakt die hoe-dan-ook geen soepel deeg verkregen want ijskoude handen. Ze kunnen beter droge pasta gebruiken (of verse kopen). Ik ben soepel op die norm.
Maar ik heb ook zitten afvragen waar de grenzen liggen. Een restaurant van Michelin kwaliteit kan geen eigen kaas en wijn produceren, heeft vaak geen eigen groenten- of kruidentuin. Dus zij kopen kwaliteit in; eerder bij een bijzondere kweker, slager, dan snel naar de AH.
Dus dan zou home made weinig te maken hebben met goede kwaliteit.
(Sh*ps, heb geen tijd om gedachten goed neer te schrijven, ik moet nu echt de (home made) vermicellisoep voor de lunch afmaken …)
Homemade is voor mij zonder pakjes en zakjes. Dus wel een blikje tomaten, maar geen kant en klare tomatensaus. Want die maak je natuurlijk zelf
Misschien doe ik er wel te ingewikkeld over, en is ‘zonder pakjes en zakjes’ wel de beste (en korte) omschrijving.
En dan blijft er ook nog eens iets van iemands eigen smaak in terurgkomen. Daar draait het toch vooral om.
De grensgevallen die ik aankaart, kan iedereen dan persoonlijk invullen, het zijn ook niet voor niks grensgevallen
Volgens mij ben ik best ‘streng’. Want wat de pasta betreft blijf ik van mening dat die pas home made is als je ‘m zelf hebt gemaakt. Ik zou het hebben over ‘pasta met home made saus’.
Goed stuk! En leuk om over na te denken. Er is voor mij een verschil tussen home made en home made. De dagelijkse home made betekent voor mij ‘zonder pakjes en zakjes’, maar er is ook de categorie home made-leuk om een keer zelfgemaakt te hebben. Ik heb een keer zelf mosterd gemaakt en tomatenketchup, maar ik gebruik meestal gekochte mosterd en tomatenketchup (ook voor home made gerechten). En ik wil nog graag een keer kaas maken. Gewoon om te proberen en om van te leren.
Leuk om te horen.
Ik voel met je mee waar je het hebt over ‘dagelijks home made’ en ‘speciaal home made’.
Zelf kaas maken, kan ik iedereen aanraden. Hartstikke leuk om te doen. Op mijn blog vind je het recept voor paneer en ricotta. Maar ik wil snel ook weer een nieuwe kaas zelf gaan maken.
Laat je het weten als je het hebt gedaan? Ik ben wel nieuwsgierig