Zelf kaas maken is hartstikke leuk en in principe erg eenvoudig. Je hebt weinig ingrediënten nodig en het citroensap doet het werk.
Het fijne van kaas maken met citroensap is dat het ook geschikt is voor vegetariërs. En nee, de kaas smaakt niet naar citroen.
De tricky stap is de druk-fase. Dat had tijdens mijn DIY-workshop beter gekund. Het recept schrijft voor dat je een druk- of bakvorm nodig hebt. Volgens mij is een drukvorm geen overbodige luxe, want met een mal + zware pakken gezeefde tomaat krijg je niet het beste resultaat. Lekker en bruikbaar, maar niet precies wat je wilt.
In eerste instantie had ik een bakvorm genomen en een op maat gemaakt karton, omwikkeld met plastic folie. Ik weet dat je weinig kaas krijgt van veel melk, maar al snel zag ik dat ik een plak van een millimeter of drie zou krijgen als ik mijn bakvorm zou gebruiken. Dat is niet bruikbaar voor het recept dat ik ermee wil maken; Paneer pakoras Bombay met munt-yoghurtdip. Een soort Indiase kaassoufflé.
De kaas – wrongel, om precies te zijn – was al aan het uitlekken, dus ik wilde snel schakelen. Ik koos een bewaar-/diepvriesdoosje vanwege de buigzame kwaliteiten. Zou handig van pas kunnen komen om de kaas er weer uit te krijgen.
Waar het echt mis ging, was bij de te maken druk. De pakken tomaat deden hun werk nog vrij goed, maar ik had geen op maat gemaakt vlak waar ik de pakken op kon zetten opdat de druk gelijkmatiger werd verdeeld. Daarom is de kaas niet overal even vast van vorm geworden.
Ik had repen kaas nodig voor het recept. Die kon ik gemakkelijk snijden uit mijn plak. Her en der brokkelde er wat af, maar dat leverde geen noemenswaardig problemen op.
Mijn handen jeuken om het nog een keer beter te doen. Ook fijn voor mijn lezers, want de foto’s zijn niet van de beste kwaliteit. Het was al 22:00 toen de wrongel in de doek zat en mijn camera werkt het best met daglicht…
Over naar het recept. Wat je wilt als je kaas maakt, is de vloeibare en vaste bestanddelen van de melk scheiden. De wei (vloeibaar) heb je niet nodig; het gaat je om de wrongel (vast). Van 2 liter volle melk hou je 300 gram zachte kaas over. Twee ingrediënten volstaan!
Dit heb je nodig
- 2 liter volle melk
- 3 citroenen, uitgeperst
- Schone theedoek (of hydrofielluier)
- Vergiet/zeef + pan/schaal waar deze op past
Zo maak je het
- Kook de melk. Haal de pan van het vuur als de melk kookt.
- Voeg langzaam het citroensap toe. Kijk hoe de vaste en vloeibare bestanddelen gescheiden worden.
- Zeef de inhoud van de pan en bewaar de wrongel. (Ik heb een hydrofielluier in mijn zeef gelegd om geen wrongel te verliezen.) Geef het enkele minuten de tijd om uit te lekken.
- Omwikkel de wrongel met de doek (een nieuwe, als je er ook al één in de zeef hebt gelegd). Laat de wrongel nu zo goed mogelijk uitlekken.
- Doe de wrongel in de drukvorm (of alternatief). Sluit af met iets wat druk uitoefent.
- Laat het minimaal een uur staan.
Eetsuggestie
Tover je home made fromage om tot Paneer pakoras Bombay
Bronvermelding
Het recept komt uit het boek ‘India’ uit de serie ‘Wereldkeuken. Streekgerechten op smaak gebracht door topchefs’ van de Volkskrant. De formulering en suggesties tussen haakjes zijn van mijn hand.
Kijk ook eens hiernaar:





Heb je alle 3 de citroenen gebruikt? Kun je volgende keer, speciaal voor mij eens meten hoeveel ml dat is? Want bij mij komt er de ene keer heel veel sap uit een citroen en de andere keer heel weinig. Dus op 3 citroenen kan dat enorm schelen. Wat dat betreft ben ik toch een boekhoudertje, haha, meten is weten.
En ik ben gewoon nieuwsgierig.
Doe ik! Want inderdaad, de ene citroen is de andere niet. Zo precies ben ik niet altijd…
Ik heb ze alledrie gebruikt. Vooral bij goede bronnen probeer ik het de eerste keer zo goed mogelijk volgens recept te doen.
Het waren kleine biologische citroenen, maar ik vond dat er naar verhouding veel sap uit kwam. Best zuur sap.
Maar zoals je al zei, meten is weten.
Ja, doe ik ook vaak, eerste keer het recept volgen. Daar leer je ook het meeste van, vind ik. Ik zeg wel eens: naar recept koken is meestal niet zo moeilijk, goede recepten uitzoeken, dat is de kunst!
Een waarheid als een koe! Tenminste, dat vind ik ook
Aanpassen naar eigen smaak kan natuurlijk, maar je moet eerst weten wat je er van vindt.