Home made kaas * ricotta

Zelf ricotta maken is super eenvoudig. En het resultaat is fantastisch. 1 uur bereidingstijd, 4 uur koelen en je kunt je home made ricotta in een gerecht verwerken.
Als het tijdtechnisch ook maar even kan, maak ik het voortaan zelf. Het enige wat je nodig hebt is melk en karnemelk. Wie wil, voegt zout toe.

2 liter melk en 0,5 liter karnemelk geeft 600 gram ricotta.

Nog even dit: strikt genomen is ricotta geen kaas, maar een bijproduct ervan.
Bron: Wikipedia.org

Ricotta maken staat al langer op mijn to do list. Maar het recept dat ik had, schrijft voor dat je het vier dagen laat uitlekken op een koele plek.
Ondanks het gemok over het weer deze zomer, las ik nooit een weersvoorspelling die paste bij mijn ricottaplan. Ik vraag me ook af hoe Italianen dat dan doen in de zomer.

Maar goed. Al surfend op de blog van Es (van de #Foodswap, weet je wel) kwam ik een variant tegen die me op het lijf is geschreven: snel, makkelijk en niet intensief. Je roert wat en wacht…
Op haar advies heb ik er zout aan toegevoegd.

Ricotta betekent letterlijk ‘opnieuw gekookt’. En dat is ook precies wat ik heb gedaan. Niet meer en niet minder. Melk en karnemelk koken, op het juiste moment het vuur uitzetten, laten uitlekken – klaar.

Dit heb je nodig

 • 2 liter melk (ik heb volle melk gebruikt)
 • 0,5 liter karnemelk
 • zout, optioneel (naar smaak, richtlijn: theelepel per 2,5 liter)

specifiek materiaal

 • vergiet/zeef
 • kaasdoek, hydrofieldoek of desnoods theedoek (schoon en droog: liefst een keer naspoelen met enkel water na het wassen, zodat ook restjes wasmiddel verdwijnen)
 • grote opvangbak of (weck)pan

Zo maak je het: eerst foto’s, dan uitleg

    

 1. Doe de melk en karnemelk in een pan. Voeg eventueel zout toe.
 2. Breng aan de kook. Als je ziet dat de vloeistof scheidt – je ziet dan dikkere vlokjes ontstaan – draai je het vuur uit. Laat nog een kwartier zo staan.
 3. Giet de inhoud van de pan voorzichtig in de vergiet, waarin je de doek hebt gelegd. Laat uitlekken. Ongeveer een half uur. Laat het lekken, wring het niet uit.
 4. Doe de ricotta over in een bewaardoos en zet koel weg tot gebruik.

Bron
Zelf ricotta maken, simpel op Es’Factory.nl

Inspiratie voor recepten met ricotta:

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

11 thoughts on “Home made kaas * ricotta”

  1. Fijn dat je ricotta goed is gelukt!

   De uiterste houdbaarheidsdatum aangeven vind ik moeilijk. Ik zorg er zelf namelijk voor dat ik de ricotta dezelfde dag of een dag later gegeten heb. Vooraf bedenk ik al wat ik doe met een eventueel overschot. Vaak komt dit neer op ricottataartjes uit de oven (recept op mijn blog) of tomaten halveren, zaadlijsten verwijderen en vullen met ricotta/kruiden/Parmezaan. Even in de oven en klaar. Heerlijk hapje of groente bij het avondeten.

   Het lijkt me dat de ricotta wel enkele dagen goed blijft in de koelkast. Vertrouw op je neus en zicht. En proef vervolgens een klein beetje.

   1. Ricotta verkleurt geelachtige als het bedorven is. Omdat je dat melk in feite nog een keer extra pasteuriseert, kan zelgemaakte ricotta in mijn ervaring wel bijna een week bewaard worden als je koelkast goed koud is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>